24 év alatt élt hosszú életet „a Terror”, minden fiatal védőszentje

Pier Giorgio Frassati

Pier Giorgio Frassati 1901-ben, egy tehetős olasz család gyermekeként született. 24 életéve alatt meghatározó embere lett környezetének és az egyháznak. 12+1 érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

Frassati világszerte a fiatalok és fiatal felnőttek patrónusa, de a szent életű olasz fiatalember az amerikaiak szívében is különösen kedves helyet foglal el. Szent II. János Pál pápa az Ifjúsági Világtalálkozók patrónájának tette meg őt.

  • Bár agnosztikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot, Frassati vágya, hogy más embereken segítsen már gyermekkorában meglátszott. Egy alkalommal egy szegény asszony kopogott be hozzájuk gyermekével, akinek nem volt cipője. Frassati nyomban levette a sajátját és odaadta nekik.
  • Egészen fiatalon engedélyt kapott arra, hogy napi áldozhasson – ez korában ritka volt.
  • Barátai, a tréfák iránti különös vonzalma miatt csak úgy becézték: a Terror.
  • 17 éves korában Páli Szent Vince Társaságához csatlakozott, szabadidejét pedig a szegények, hajléktalanok, és az I. világháború rokkantjainak ápolására fordította.
  • 1919-ben csatlakozott a Katolikus Tanulók Alapítványához, valamint a Popularista Párthoz, amely alapelveit a katolikus egyház társadalmi tanítására fektette. Be is börtönözték Rómában, miután csatlakozott a Katolikus Munkások Egyesületének tüntetéséhez.
  • Frassatira úgy emlékeznek, mint aki szó szerint mindenét odaadta a szegényeknek. Még a buszjegyét is eljótékonykodta, ő pedig inkább hazaszaladt, hogy időben hazaérjen a családi étkezésekre.
  • Sikeres hegymászó emberként, rengeteg párhuzamot vélt felfedezni kedvenc hobbija és a katolikus élet között. Rendszeresen szervezett kirándulásokat a hegyekbe, melyeket imádsággal és a hitről való beszélgetéssel töltött.
  • Utolsó mászása előtt egy fényképre azokat a szavakat írta: Verso L’Alto („Fölfelé!”) – a kifejezés népszerű katolikus mottóvá vált.
  • 24 éves korában Frassati gyermekbénulással fertőződött meg. Barátai szerint a torinói nyomornegyedben kaphatta el a betegséget. Utolsó napjaiban az ágya mellett összegyűlt családjának és barátainak azoknak az embereknek a nevét suttogta, akiknek még segítségre volt szükségük.
  • Szent II. János Pál pápa 1990-ben avatta boldoggá. A „boldogságok emberének” nevezte Frassatit, „Krisztus jókedvű apostolának”. János Pál azt is elmondta, hogy fiatalságában még ő is érezte Frassati életpéldájának hatását.
    „Egészen fiatalon hagyta itt ezt a világot, de nyomot hagyott az egész századon.”
  • Frassati nővére, Pier Giorgióról írt életrajzi könyvében úgy fogalmazott: „a keresztény fiatalság legjavát testesítette meg: tiszta, boldog és szenvedélyes minden iránt, ami jó és szép.”
  • Védőszentje lett a tanulóknak (a fiatalok körében különösen népszerű, és talán pont azért, mert nem volt jó tanuló), a fiatal katolikusoknak, a hegymászóknak, ifjúsági csoportoknak, a domonkosok világi rendjének (melynek maga is tagja volt) és az Ifjúsági Világtalálkozóknak.

+1 

Mivel a legtöbb fotó róla pipával a szájában készült Frassatiról, a nemzetközi pipás közösség is felfigyelt rá. Megfejteni nem tudták, melyik pipakészítő mester darabját használhatta életében, de némelyek már a pipások védőszentjeként is emlegetik.

Pier Giorgio Frassati 1925-ben, július 4-én költözött el a világból.

(CNA/Vasarnap.hu)

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre