A skót egyház radikális javaslata szembemegy a Biblia házasságról szóló tanításával

homoszexuális pár

A papok házasságkötési szövegéből kivenné a férj és a feleség szavakat a skót egyház jogi kérdések bizottsága, hogy az új nyelvezettel lehetősége legyen az azonos nemű párok megáldására is. Az LMBTQ-barát verzió elfogadásának esetén a skóciai egyház szembemenne a Biblia házasságról szóló tanításával.

A három éven át készülő javaslat

A skót nemzeti egyház (Kirk) éves közgyűlése 345:170 arányban megszavazta 2018-ban azt az indítványt, hogy a Kirk jogi kérdések bizottsága készítsen jogszabályokat az egyház számára az azonos neműek házasságkötésének befogadására. Az egyházi vezetők nagy többsége már akkor támogatta az ötletet, mellyel szerintük elfogadóbbá és „transzbaráttá” válna az egyház. Íme a három éven át készült javaslat.

A „transzbarát” verzió

Jelenleg a házasságkötési szövege így szól: „a felek szövetséget kötnek arra, hogy férjként és feleségként tekintenek egymásra, amíg a halál el nem választ. Hatalmamnál fogva, férjnek és feleségnek nyilvánítalak benneteket.”

A javaslat szerint a tervezett szövegből kikerülnének a nemekre utaló szavak, ekkor az eskü szövege így hangzana, „a felek szövetséget kötnek arra, hogy házasok lesznek, amíg a halál el nem választ”. Majd a szertartást vezető egyházi személy házastársaknak nyilvánítja a feleket. 

homoszexuális pár

A kép forrása: Pixabay

A javaslat szembemegy az Isten által teremtett renddel

A rendelkezés több egyháztag szerint is hátrányosan érintené azokat, akik a bibliai normák alapján definiálják a házasságot. Amennyiben a közgyűlés a javaslat mellett döntene, és eltávolítaná a nemiségre vonatkozó férj és feleség kifejezéseket, azzal homlokegyenest szembemennének az Isten által teremtett renddel – hangsúlyozta a skót Keresztény Intézet (The Christian Institute), amely a tervet meglehetősen radikálisnak minősítette.

Persze senkit sem köteleznének…

Grant Barclay – aki a tervezetet kidolgozó bizottságban tevékenykedik – kifejtette, hogy senkit sem köteleznének arra, hogy részt vegyen a meggyőződésével ellentétes házasságok celebrálásán. „A javasolt változtatások egyértelművé teszik, hogy senkinek, aki nem akar részt venni az azonos neműek házasságának megünneplésében vagy celebrálásában, ezt nem kell megtennie. Ez a gondolat a bizottság tervében végig érvényesült a szabályok kidolgozása során.”

Az egyház a honlapján közölte: a rendelkezés célja, hogy „lehetővé váljék az azonos neműek házasságkötése egyházi szinten is”.

Forrás: The Christian Institute, V4NA hírügynökség,

A kiemelt kép forrása: Pixabay

Kalandozások a progresszió bugyraiban

A Bibliából idézett a volt finn belügyminiszter, akár 6 év börtönt is kaphat

Iratkozzon fel hírlevelünkre