Azbej Tristan: Az üldözött keresztények az egész világon megérdemlik a figyelmet

Ferenc pápa moszuli látogatásán megköszönte a magyarok iraki segítségét, és áldását adta a misszióra, mikor szót váltott Azbej Tristannal, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárral - olvasható a csütörtöki Magyar Nemzetben.

Az államtitkár a lapnak elmondta, az üldözött keresztények nemcsak Irakban, de az egész világon megérdemlik a figyelmet. Az iraki keresztények segítséget vártak volna a nyugati keresztény világtól, amikor az Iszlám Állam elfoglalta a szülőföldjüket, és három lehetőséget kínált nekik: vagy áttérnek muzulmán hitre, vagy elmenekülnek, vagy az életükkel fizetnek. Ezt a segítséget akkor, 2014-ben nem kapták meg, hatalmas veszteségeiket így csak súlyosbította a magukra hagyatottság érzése.

Ebben a helyzetben Magyarország volt az első nyugati ország, amely nem csupán a segítségükre sietett, de külön kormányzati egységet hívott életre, majd elindított egy humanitárius programot Hungary Helps néven – emelte ki.

Mint mondta, úttörő szerepüket arra használták fel, hogy más kormányokat is meggyőzzenek, támogassák az üldözött keresztényeket, de ne átláthatatlan nemzetközi rendszereken keresztül, hanem közvetlenül.

Ebben a diplomáciai munkában eleinte általános közömbösséget tapasztaltunk, még abban sem sikerült közös nevezőre jutnunk, hogy a kereszténység üldözött vallás. Idővel azonban beért a munkánk gyümölcse, mára az egyik fő együttműködő partnerünk Lengyelország, két éve kifejezetten magyar kezdeményezésre az Egyesült Államokkal is közös programjaink vannak. De Észtországgal és Görögországgal is dolgozunk, valamint előrehaladott tárgyalásokat folytatunk például Németországgal, Szlovéniával és Brazíliával – ismertette Azbej Tristan.

 

Azbej Tristan: A pápa iraki látogatása ráirányította a figyelmet a Hungary Helps programra is

A szentatya megköszönte a magyarok munkáját – exkluzív interjú a pápalátogatás helyszínéről

Azbej Tristan a BBC Newsnak: A magyar kormány elkötelezett a keresztények támogatásában

Kiemelt képünk forrása: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre