Uniós biztos: El kell érni, hogy az LMBTQ-emberek az EU-ban mindenhol alapíthassanak családot

Az Európai Parlament csütörtökön szavaz az uniót LMBTQ-zónává nyilvánító indítványról.

El kell érni, hogy az LMBTQ-csoportok tagjai családot alapíthassanak mindenütt az Európai Unióban anélkül, hogy bármilyen megkülönböztetés érné őket – foglalt állást Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén.

A máltai biztos az uniónak az LMBTQ-emberek szabadságát biztosító övezetté nyilvánítását szorgalmazó indítványról tartott vitában szólalt fel. Elmondta,

az indítványt az Európai Bizottság is támogatja, mivel a testületnek az a meggyőződése hogy mihamarább ki kell építeni egy egyenlőségen, megkülönböztetésmentességen alapuló EU-t.

Hangsúlyozta, az uniónak olyan helynek kell lennie, ahol mindenki az lehet, ami szeretne lenni, és azt szeretheti, akit akar, anélkül, hogy hátrányos következményektől kéne tartania.

„Nem szabad hagyni, hogy az LMBTQ-közösséghez tartozók továbbra is tartsanak a társadalom negatív hozzáállásától, a közigazgatási diszkriminációtól. Nem szabad hagyni továbbá, hogy ezen okok miatt hazájuk elhagyására kényszerüljenek” – jelentette ki.

A biztos felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unióban még mindig nagyon sokan élnek ebből a szempontból jogfosztottságban. Mint mondta, néhány tagállamban az LMBTQ-csoportok állandó nyomásnak vannak kitéve azáltal, hogy a politikusok és a vallási vezetők „ujjal mutogatnak rájuk, és azt terjesztik, hogy veszélyesek a gyerekekre nézve”.

Rámutatott, hogy a bizottság által múlt novemberben bemutatott LMBTQ-stratégia egyenlő esélyeket és biztonságot kíván teremteni ezen kisebbséghez tartozók számára az uniós tagállamokban. A testület megkezdte a stratégia végrehajtását, és figyelemmel kíséri, hogy a tagállamok alkalmazkodnak-e az uniós előírásokhoz.

Sophie In ’t Veld, az EP Renew frakciójának holland képviselője a vitában felhívta a figyelmet arra, hogy Lengyelországban az ún. LMBTQ-mentes övezetek bevezetése baljós üzenetet hordoz, de Európa azon üzenete, hogy mindenkinek joga van a szabadsághoz, erősebb ennél. „Felszólítom az EU polgárait, hogy ezt az üzenetet visszhangozzák” – jelentette ki a képviselő.

Katarina Barley német szociáldemokrata képviselő azt emelte ki, hogy ha valakinek a jogait veszélyeztetik Európában, akkor az egyben fenyegetést jelent a demokráciára, a szólásszabadság és média szabadságra és az ellenzékiek szabadságára vonatkozóan is.

„Nem meglepő, hogy Magyarországon és Lengyelországban ezek az aggályok felmerülnek. Ha a demokráciáért állunk ki, akkor támogatnunk kell a kisebbségeket is”

– hangsúlyozta a képviselő.

Az EP csütörtökön szavaz az indítványról.

(MTI)

 

Brüsszel megfenyegette a „jogállamisági feltételeket” nem teljesítő tagországokat

LMBTQ-nyilatkozattal vonna el pénzeket Magyarországtól és Lengyelországtól az EP

Nem sértő az LMBTQ-glória a Fekete Madonna feje fölött

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre