Azbej Tristan a BBC Newsnak: A magyar kormány elkötelezett a keresztények támogatásában

Azt az ígéretet tettük, hogy nem hagyjuk, hogy a világ elhallgassa az üldözött keresztény testvéreink szenvedését. Arra is vállalkoztunk, hogy megmutatjuk a világnak a magyar emberek Hungary Helps Programban is megnyilvánuló nagylelkűségét. Hálás vagyok, hogy ma beválthattam az ígéretemet a globális nyilvánosság előtt - kommentálta Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár a Facebook-oldalán közzétett, BBC Newsnak adott élő iraki interjújának összefoglalóját.

Irakba látogatott szombaton Ferenc pápa látogatására Azbej Tristan. Az államtitkár a BBC Newsnak adott interjújában arról beszélt: a magyar kormány elkötelezett a világon legüldözöttebb vallási csoport, a keresztények támogatásában. Hozzátette: a cél humanitárius segítségnyújtással megelőzni a keresztények és más közösségek hazájukból való elvándorlását.

A támogatásnak ugyanakkor – emelte ki – szolgálnia kell az összes többi közösséget. Az államtitkár a hírcsatornának beszámolt az iraki közösségeknek, így az erbíli káld katolikus egyházi iskola felépítéséhez nyújtott támogatásokról is.

Ferenc pápa – az első Irakba látogató katolikus egyházfőként – elsősorban azért érkezik az országba, hogy megerősítse a maroknyi, megmaradt helyi keresztény közösségeket. Ennek megfelelően Irak több, a kereszténység számára kiemelt fontosságú helyszínre is ellátogat.

Azbej Tristan felkereste a magyarok által alapított iraki iskolát

Rakétatámadás érte Erbílt – a település „sok szempontból fontos a szívünknek”