Azbej Tristan személyesen számol be Ferenc pápának a Hungary Helpsről

Ferenc pápát plakátokkal várják Irakban.

Azbej Tristan Irakba látogat, hogy elvigye az üldözött keresztények számára a magyar emberek üzenetét és hogy személyesen számoljon be Ferenc pápának a globálisan is elismert Hungary Helps Programról – írta az államtitkár Facebook-bejegyzésében a Szentatya iraki tartózkodásának első napján.

2014-ben az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei elfoglalták Észak-Irak jelentős részét. Százezernél is több halottat hagytak maguk mögött, és több millió embert kényszerítettek otthonuk elhagyására.

A magyar kormány még a harcok elcsitulása előtt felvette a kapcsolatot az üldözött keresztény közösségekkel, támogatva őket a kezdetektől. 

A magyarok támogatásának köszönhetően lakóépületek és az közösségek megmaradásához nélkülözhetetlen intézmények épültek újjá.

Ferenc pápa – az első Irakba látogató katolikus egyházfőként – elsősorban azért érkezik az országba, hogy megerősítse a maroknyi, megmaradt helyi keresztény közösségeket. Ennek megfelelően Irak több, a kereszténység számára kiemelt fontosságú helyszínre is ellátogat a három nap alatt.

Az egyik ilyen helyszín lesz az Arab tavasz kezdetén öngyilkos merénylő által elkövetett, 50 halálos áldozattal járó támadást elszenvedő Sayidat al-Nejat szír-katolikus templom is. A szentatya szombaton egy vallásközi találkozón is részt vesz az Ur síkságon, amely a Biblia tanúsága szerint Ábrahám szülőhelye volt.

Képeken itt látható a magyar támogatásból újjáéledt karakosi keresztény közösség Szeplőtelen fogantatás temploma, az Iszlám Állam pusztítását követően, illetve a felújítás után.

Az eredeti bejegyzés ide kattintva olvasható. 

A kihalás szélére sodródtak az iraki keresztények

Egy terrortámadás után döntöttem el, hogy a papi hivatást választom

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre