Újrakezdődtek az életellenes tüntetések Lengyelországban

A lengyel alkotmánybíróság közzétette szerdán a terhességmegszakítást beteg magzatok esetén tiltó őszi döntésének indoklását, ami megnyitja az utat a tömegtüntetéseket kiváltó ítélet hatályba lépéséhez. Az alkotmánybíróság indoklásában leszögezte: a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése nem elegendő indok ahhoz, hogy a születése előtt álló embert megfosszák életétől. S habár egy jogi kiskapunak köszönhetően a gyakorlatban nem szigorítják a lengyel abortusztörvényt, a „Nők Sztrájkja” nevű feminista mozgalom ismét utcai megmozdulásokat szervezett.

Hivatalos bejelentés szerint még szerdán a jogi közlönyben is közzéteszik a döntést, amely ezt követően törvényessé válik. A taláros testület október 22-én alkotmánysértőnek ítélte azt a törvényi előírást, amely lehetővé teszi a terhesség megszakítását, amennyiben az orvos valószínűsíti, hogy a gyermek súlyos egészségkárosodással fog világra jönni. A döntés eddig nem vált hatályossá, mert a jogi közlönyben csak írásos indoklással együtt hirdethetik ki, ez pedig csak most készült el.

Az alkotmánybíróság által kétségbe vont előírás annak a három kivételnek egyike, amelyek fennállása esetén az 1993 óta Lengyelországban érvényes abortusztörvény engedélyezi a terhességmegszakítást. A terhességmegszakítás még akkor lehetséges, ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog, illetve, ha a megfogant élet bűncselekmény – nemi erőszak vagy vérfertőzés – következménye. Az alkotmánybíróság indoklásában leszögezte: a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése nem elegendő indok ahhoz, hogy a születése előtt álló embert megfosszák életétől.

Az első kommentárok szerint az októberi alkotmánybírósági döntéshez fűzött indoklás gyakorlatilag lehetővé teszi az eddigi abortuszkompromisszum megőrzését,

ugyanis lehet hivatkozni arra, hogy a magzat valószínűsített károsodása az anya életét és egészségét veszélyezteti.

A Polsat News kereskedelmi hírtelevízió kommentárja szerint ez a megfogalmazás kiskaput nyit, az anya – akár pszichikai – egészségét ugyanis elvileg egy beteg gyermek születése is veszélyeztetheti.

A kompromisszumos értelmezés lehetősége ellenére a döntés várható hatályba lépése heves reakciókat váltott ki szerdán lengyel ellenzéki politikusok részéről. A fő parlamenti ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) politikusai sajtóértekezletükön népszavazás kezdeményezését helyezték kilátásba az ügyben. Borys Budka, a KO vezető pártjának, a Polgári Platformnak az elnöke provokációnak nevezte, hogy az alkotmánybírósági döntést a koronavírus-járvány elleni küzdelem közepette hirdetik ki a jogi közlönyben. Szerinte egy ilyen álítéletre semmilyen jogállamiságot betartó kormány nem lesz tekintettel.

A korábbi tüntetéseket szervező Nők Sztrájkja feminista mozgalom vezetői sajtóértekezletükön kijelentették: készen állnak arra, hogy újból utcára vonuljanak. Varsóban és néhány más lengyelországi városban a tüntetéseket még szerda este megtartották. A fővárosban a néhány ezres tiltakozás több helyen megbénította a forgalmat, nagyobb tömeg gyűlt össze Krakkóban és Wroclawban is.

(MTI nyomán)

 

Szigorúbb abortusztörvényre van szükségünk!

Németországban szigorúbb abortusztörvény vonatkozik majd a csibékre, mint a gyerekekre

Merjük végre kimondani: az abortusz a magyarság történetének legnagyobb genocídiuma

 

Kiemelt képünk forrása: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre