Duplájára nőtt Kongóban az iszlamisták által elkövetett gyilkosságok száma

Tavaly több mint duplájára nőtt a Kongói Demokratikus Köztársaságban a szélsőséges fegyveres csoportok által elkövetett gyilkosságok száma - közölte szerdán az ENSZ kongói ügyekkel foglalkozó emberi jogi hivatala (UNJHRO), ismét ráirányítva a nemzetközi figyelmet az ország keleti felét markában tartó erőszakra.

Az UNJHRO szerint a milíciák legkevesebb 2487 civil életét oltották ki 2020-ban. Előző évben 1029 embert gyilkoltak meg a szélsőségesek.

Az ENSZ-hivatal számításai szerint a halálozások mintegy harmadáért a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű, ugandai eredetű iszlamista lázadócsoport tehető felelőssé, amely férfiak százai mellett több mint 200 nőt és 26 gyermeket is lemészárolt a forrongó Észak-Kivu és Ituri tartományokban.

„Ezek a támadások az ADF stratégiájához tartoznak, amellyel terrorizálja ezeket a régiókat, megtorlásul a hadsereg műveleteiért, és ellenőrizni próbál térségeket különböző csempészügyletei számára” – olvasható az UNJHRO közleményében.

A múltban az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett több feltételezett ADF-támadás elkövetőjeként, de a világszervezet szakértői eddig nem tudtak közvetlen kapcsolatot bizonyítani a két csoport között.
Felix Tshisekedi elnök azzal az ígérettel lépett hivatalba 2019 januárjában, hogy véget vet az ásványkincsekben gazdag keleti országrészben dúló fegyveres konfliktusnak.

A Kongóban zajló iszlamista támadásokról bővebben itt olvashatnak.

MTI

Iszlamisták hajtottak végre mészárlást Kongóban

Azbej Tristan: Ahol a szükség, ott volt a Hungary Helps

Azbej Tristan: Ne féljetek, mert velünk az Isten

Kiemelt képünk forrása: IB Times.

Iratkozzon fel hírlevelünkre