Évente magzatok tízezrei szenvedik el, hogy leszakítják végtagjaikat anyjuk méhében

Eddig azzal áltatták a világot az életellenes, abortuszpárti orvosok, hogy egészen a terhesség 24. hetéig nem éreznek fájdalmat az embriók, a magzatok. Ez a tézis a legújabb kutatások nyomán most azonban megdőlt, és már olyan doktorok is elismerik a tévedést, akik eddig a művi terhességmegszakítás mellett kardoskodtak.

Stuart Derbyshire, a Szingapúri Nemzeti Egyetem professzora, a fájdalomtudomány szakértője az Orvosi Etikai Közlönyben (Journal of Medical Ethics) azt sürgette, hogy a tudósok tegyék félre a politikát, és kizárólag tudományos megközelítéssel kutassák annak kérdéskörét, hogy mikortól éreznek fájdalmat a magzatok. Az általános tévhit ugyanis eddig az volt – valószínűleg az önnyugtatás miatt –, hogy 12 hetes korukban még a magzatok nem éreznek fájdalmat.

„Az életpárti képviselők már évekkel ezelőtt rámutattak a korai magzati fájdalom meglétére, remélve, hogy ráébresztik a lakosságot az abortusz kegyetlenségére”

– olvasható a Lifenews.com cikkében. Az abortuszaktivisták és az abortuszt támogató kutatók azonban rendszeresen elutasítják a tudományos bizonyítékokat, és akadtak olyanok is, akik megalapozatlanul azt állították: a magzatok a terhesség 24. hetéig nem éreznek fájdalmat!

Ekkora egy 24 hetes magzat. Még hozzá nem értőként, orvosi diploma nélkül is nevetséges állításnak tűnik, hogy egy ekkora magzat nem érez fájdalmat. (Forrás: Babycenter.com)

Stuart WG Derbyshire és John Bockmann szintén az Orvosi Etikai Közlönyben megjelent cikkében leszögezte: bizonyítható, hogy a magzatok agya és idegrendszere elég fejlett ahhoz, hogy már a 24. hét előtt fájdalmat érezzen. Rámutattak: éppen ezért megdöbbentő, hogy az Egyesült Királyság és számos amerikai állam lehetővé teszi a művi abortuszt a 24. hétig, ráadásul még indoklás sem kell hozzá. A kutatók kitérnek arra is, hogy nem csak a 24, de már a 12 hetes magzatok is érezhetnek – ha nem is teljes fájdalmat, de – a fájdalomhoz egészen hasonló behatást, amelyet a fejlődő idegrendszer már közvetít.

Vagyis igenis éreznek fájdalmat a magzatok az abortuszok során.

Ezzel megdöntötték azt a teóriát, amire az abortuszpárti orvosok hivatkoztak, hogy a szenzoros információkat feldolgozó külső agykéreg nem elég fejlett a fájdalom érzékeléséhez. A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy bár az abortusz morális megítélését illetően rendkívül élesek a különbségek, de mindezt függetleníteni kell a tudománytól. Kitérnek arra is, hogy ha egyes orvosok és az állapotos nők ennek ellenére sem akarnak lemondani az abortuszról, akkor legalább fájdalomcsillapítást alkalmazzanak, hogy a magzatok ne szenvedjenek. A Lifenews.com cikkében leszögezi: ezek a kutatások megerősítik az életpárti mozgalmak létjogosultságát. Mint írják,

az abortuszok kegyetlen, fájdalmas eljárások, amelyek kioltják a már megfogant életet, megölnek egy születendő gyermeket.

Rávilágítottak arra is, hogy a második trimeszterben, amikor már bizonyítottan éreznek fájdalmat a magzatok, a leggyakoribb eljárás a feldarabolás. Ez pedig azt jelenti, hogy

évente magzatok tízezrei szenvedik el, hogy leszakítják végtagjaikat anyjuk méhében.

Már 8 hetes korban ilyen fejlett az embrió. A szívben ekkor már kialakultak a pitvarok és a kamrák, a magzat szíve  percenként 140-150-et ver, kétszer annyit, amennyit az anyáé. (Fotó: Dr. G. Moscoso; Science photo library via Getty Images)

A cikk megjegyzi: Derbyshire ma úgy kardoskodik az abortuszok ellen, hogy korábban maga is a művi megszakítás mellett állt, és számos abortuszt támogató csoport tanácsadójaként tevékenykedett, köztük az Egyesült Királyságban működő Pro-Choice Fórum és az Egyesült Államokban található Planned Parenthood intézményeinél. 2006-ban még amellett érvelt, hogy ne beszéljenek az abortusz előtt álló nőknek a magzati fájdalomról, hisz erre nincs elegendő bizonyíték. Úgy tűnik, mára azonban megváltozott a véleménye.

Egyre több ugyanis a bizonyíték arra, hogy már a korai szakaszban szenvednek a magzatok, miközben megölik őket.

Dr. Colleen A. Malloy, az Északnyugati Egyetem Feinberg Orvostudományi Karának neonatológiai professzora már 2016-ban arról beszélt az Egyesült Államok Szenátusának bizottságában, hogy az aneszteziológusok és a sebészek fájdalomcsillapítót alkalmaznak a terhesség 20. hetétől. Ezt ugyanis a szakirodalom teljes mértékben támogatja.

(Forrás: Lifenews.com)

Szigorúbb abortusztörvényre van szükségünk!

Németországban szigorúbb abortusztörvény vonatkozik majd a csibékre, mint a gyerekekre

Döbbenetes: otthon elvégezhető abortuszt engedélyezett az Egyesült Királyság

Iratkozzon fel hírlevelünkre