Száz dzsihadistával végeztek januárban mali és francia katonák

Mintegy 100 feltételezett dzsihadistával végeztek Maliban január 2. és 20. között egy közös műveletben mali kormányerők és a Barkhane hadművelet keretében a Száhel-övezetben szélsőséges iszlamisták ellen szolgálatot teljesítő francia katonák - közölte szerdán a mali hadsereg (FAMa).

A közlemény szerint az Eclipse fedőnevű művelet célja „az ellenség kiűzése volt rejtekhelyeiről” a Mali és Burkina Faso közötti határ térségében.

A katonák ezenkívül foglyul ejtettek mintegy 20 dzsihadistát, és „hadianyagokat” foglaltak le, illetve motorkerékpárokat, amelyeket előszeretettel használnak a térségbeli dzsihadisták meglepetésszerű támadásokhoz és ahhoz, hogy viszonylag gyorsan kereket oldhassanak. A művelet két hónapos előkészületet vett igénybe.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi, hogy a mintegy 100 dzsihadista halálos áldozat között nem szerepel az a 30 fegyveres, akit a FAMa és a dzsihadisták ellen harcoló, G5 Száhel nevet viselő egyesített erők (Mali, Mauritánia, Csád, Burkina Faso, Niger) laktanyái ellen vasárnap végrehajtott kettős dzsihadista támadásban öltek meg. Az összecsapásokban hat katona is meghalt.

A Száhel-övezetben számos iszlamista milícia tevékenykedik, egyes csoportok az Iszlám Állam, mások az al-Kaida nemzetközi terrorcsoportnak esküdtek hűséget.

Franciaország mintegy négyezer katonával harcol a szélsőséges iszlamisták ellen a Száhel-övezetben, Maliban 1600 fős kontingenst állomásoztatva. A Barkhane hadművelet 2014 augusztusa óta zajlik a térség öt országában: Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában. Maliban az ENSZ békefenntartó missziója is jelen van.

A Száhel-övezettel kapcsolatok híreinket itt olvashatják el.

MTI

Az amerikai különleges erők kiszabadítottak egy Nigerben elrabolt amerikai állampolgárt

Terroristák megöltek egy svájci misszionáriust Maliban

Burkina Faso – a genocídium és a választások hazája

 

Kiemelt képünk forrása a Youtube.com.

Iratkozzon fel hírlevelünkre