Holtan találták az eltűnt burkinai papot

A katolikus pap eltűnését január 19-én jelentették, a csütörtöki püspöki tájékoztatóból azonban kiderült: Rodrigue Sanon atyának már csak a holttestét találták meg – adta hírül az ACI Africa.

„Mély fájdalommal hozom mindenki tudomására, hogy Rodrigue Sanon atya élettelen testét január 21-én, Toumousseni védett erdőségében találták meg, 20 kilométerre Banforától”– közölte Lucas Kalfa Sanou püspök. 

A püspök atya ezt követően imára hívta fel a híveket, valamint elmondta, hogy a tragédiával kapcsolatos további információkra valószínűleg csak később lehet számítani.

A soubaganyedougoui Notre Dame (Miasszonyunk) templomban szolgáló Sanon atyának kedden veszett nyoma, miután útra kelt Banfora felé, hogy találkozzon püspökével…

Az elmúlt öt évben Burkina Faso iszlamista milíciák és terrorcsoportok „játszótere” lett, a vallási alapú gyilkosságok nagy száma alapján pedig kijelenthető: tudatos népirtás zajlik, melynek célkeresztjében leginkább a keresztények állnak.

A brutális üldöztetés következtében több mint egymillió ember maradt otthon nélkül 2015 óta.

„A védelmi erők szerepe továbbra is kulcsfontosságú. A ország biztonsági erőinek meg kell teremtenie egy olyan biztonságos környezetet, amelyben le lehet bonyolítani egy választási procedúrát, minden polgár részvételével”– hangsúlyozta Sanou püspök.

Afrikában 2011 óta 600%-kal emelkedett az iszlamista terrortámadások száma… Évente nagyjából 4000 incidens történik. A térségben egyszerre aktívak a Boko Haram, az al-Kaida és az Iszlám Állam helyi szervezetei.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár 2019-ben az országba látogatott, hogy ott felmérje, Magyarország hogyan tudna a leghathatósabban segítséget nyújtani a burkinai emberek számára – ezáltal pedig közvetve az Európára nehezedő migrációs nyomáson is enyhíteni, hiszen Burkina Faso a terrorszervezetek által működtetett embercsempész-hálózatok egyik stratégiailag rendkívül fontos központjává vált.

Többet szeretne tudni a burkinai helyzetről? Ide kattintva tovább olvashat

 

Robbanhat a járvány Afrika legvéresebb országában

Több mint félszáz keresztényt mészároltak le Burkina Fasoban

Iratkozzon fel hírlevelünkre