Robbanhat a járvány Afrika legvéresebb országában

Burkina Fasóban 700 ezren kényszerültek lakóhelyüket elhagyni a vérengzések miatt, a vírust mindez nemigen foglalkoztatja.

Az elmúlt két évben az országban végbement erőszakhullám Afrika legvéresebb országává tette Burkina Fasót.

A Maliból érkező, dél felé terjeszkedő dzsihadisták tevékenysége következtében több mint 700 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát.

Az egyébként is szegényebb sorsú emberektől a kényszerű száműzetés az életüket követelheti, nem csak az élelmiszerhiány miatt, de a nyilvánvalóan elégtelen egészségügyi és higiéniai ellátottság okán is.

Tulajdonképpen még elégtelen ellátottságról sem beszélhetünk, mert ami nincs, azt értékelni sem lehet.

Burkina sosem dúskált megművelhető földekben. Az elűzött emberek ideiglenes lakhelyeiken még a földet sem tudják megművelni, hogy némi élelmet termeljenek saját megélhetésükre, hovatovább, némi pénzért.

Az International Christian Concern jelentése szerint az ország már most az élen jár a nyugat-afrikai államok sorában a COVID-pozitív emberek számát tekintve.

A menekülttáborokban túlélő emberek tömeges megbetegedése karnyújtásnyira van, fel kell készülni arra, hogy a Nyugat, amikor még magán is alig tud segíteni, a történelemben sokadik alkalommal végig kell nézze, ahogy többszázezer ember meghal.

Ennek a sok embernek a kényszerű haláláért a jelen nem hibáztatható, hanem sokkal inkább az a múltbéli hozzáállás, amely szívesen mondott igent az Afrikából érkező, a kontinenst kizsákmányoló javakra, és szívesen mondott nemet az ellentételezésért jogosan nyújtott kezek kérésére.

 

A magyar kormány a Hungary Helps Program keretében támogatja a nyugat-afrikai ország keresztény közösségeit. Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár december elején Burkina Fasoban járt, ahol személyes tapasztalatok alapján a helyiek bevonásával  vizsgálta meg, milyen módon tud rajtuk segíteni a Hungary Helps Program, melynek alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt Európába hozni.