Szentté avathatják a Down-szindróma kiváltó okát felfedező genetikust

Ferenc pápa csütörtöki nyilatkozatában elismerte a Down-szindróma kiváltó okát felfedező Jérôme Lejeune francia genetikus munkásságát – adta hírül a CNA. A január 21-én tett bejelentést követően Lejeunre személyére vonatkozóan hivatalosan is használható a „tiszteletreméltó” jelző. (Az erények hősies gyakorlásának elismerése nélkülözhetetlen „fokozatot” jelent a Katolikus Anyaszentegyház boldoggá avatási eljárásában.)

A ’26-os születésű Lejeune 1958-ban jutott el a nagy felfedezésre, amellyel rámutatott, hogy a Down-szindrómát a 21-es kromoszóma rendellenes duplikációja okozza. Lejeune a hátralévő életét annak szentelte, hogy olyan kezeléseket dolgozzon ki, amelyekkel javíthatja a szindrómával élő emberek életminőségét.

A genetikus határozottan ellenezte azokat a magzati teszteléseket, amelyekkel a meg nem született babáknál a Down-szindrómát és egyéb kromoszomális abnormalitásokat szűrték – potenciálisan elvégzendő abortusz céljából.

Az 1969-es William Allan-díj átadóján Lejeune szenvedélyes beszédben szólalt fel az abortusz ellen:

„Ezer éven át az orvoslás azon fáradozott, hogy az életért, az egészségért, illetve a betegségek és a halál ellen küzdjön. Ezen fogalmak sorrendjének bármilyen megváltoztatása teljességgel megváltoztatja az orvoslást magát. […] A természet nem irgalmas. A mi feladatunk sosem az volt, hogy végrehajtsuk az ítéletét, hanem hogy enyhítsük a fájdalmat.”

Beszéde után – amely nem mellesleg meglehetősen hideg fogadtatást kapott – Lejeune többször is azt mondogatta feleségének: „Ma elvesztettem a Nobel-díjamat.”

1994-ben Szent II. János Pál pápa kinevezte az Életvédő Pápai Akadémia első elnökének. A tudós mindössze 33 nappal a kinevezése után hunyt el, 1994 április 2-án, Párizsban.

A genetikus nevét őrző párizsi alapítvány kitörő örömmel üdvözölte Ferenc pápa mostani döntését, azonban kiemelték: az nemrégiben benyújtott bioetikai törvényjavaslat elfogadása még tovább taszítja a magzatokat a dehumanizáció útján.

 

A boldoggá avatott fiú farmert és sportcipőt visel

Németországban szigorúbb abortusztörvény vonatkozik majd a csibékre, mint a gyerekekre

Miért vannak úgy „rákattanva” az abortusz-témára a katolikusok? – Dolan bíboros megmondta

 

Kiemelt képünk forrása: Wikimedia Commons

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre