Ungváry Zsolt: Azoknak, akik felrúgnák a meglévő rendet

Vannak önkényesen kiválasztott pillanatok, amiket különleges jelentéssel ruházunk fel. Ilyen az év fordulója, amikor az analóg időből hirtelen digitális lesz. A másodpercek ugyanúgy folynak, mint a teremtés óta mindig, és hirtelen a kijelző ugrik egyet, a következő pillanathoz már egy másik számot rendelünk. A Föld Nap körüli pályájának egy pontját kiválasztjuk, és azt mondjuk, innen kezdődik. A sorszámokat pedig – bármennyire is kevéssé korrekt ez korunkban – Krisztus születéséhez viszonyítjuk. Az ateisták is, azok is, akik tagadják, hogy nekik bármi közük a kereszténységhez, de a hétnapos ciklust, a vasárnapi pihenőnapot tartják, naptáruk a Megváltóhoz igazodik, karácsonykor ünnepelnek (még ha nem is ismerik el, hogy valójában mit);

erre mondta Antall József, hogy Európában az ateista is keresztény.

A fix kezdőpontú időszámítás igazán praktikus az események sorrendjének, az eltelt éveknek a megállapítására, de kétségkívül egy szám önmagában elég jellegtelen. (Sosem értettem, a New York-iak hogyan igazodnak el azon, hogy 53. vagy 74. utca. Mégis jobban megjegyezhető és karakteresebb az, hogy Rákóczi út vagy Szent István körút.)

A köztársasági Rómában az évente választott konzulokhoz kötötték az adott esztendő elnevezését. Lucullus és Varus konzulságának évében vagy Caesar és Antonius konzulságának évében; ez kétségkívül informatívabb, mint az, hogy Kr.e. 73 vagy 44. Ennek mintájára írhatnánk például, hogy Horn Gyula miniszterelnökségének második évében vezették be a Bokros csomagot; Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségének első évében bukott el a kettős állampolgársági népszavazás, Gy.F. kormányzásának harmadik évében lőtték ki azonosító nélküli, rendőrnek látszó terroristák az 56-os (Nagy Imre második miniszterelnökségének első éve) forradalom ötvenedik évfordulójára emlékezők szemét. Orbán Viktor miniszterelnökségének negyedik évében adták át az új Nemzeti Színházat vagy második miniszterelnökségének kilencedik évében vezették be a babaváró hitelt.

Persze nem feltétlenül csak a politikusok jellemezhetnek egy kort. A most búcsúzó 2020 minden bizonnyal a Vírus éve lesz, és tippelhetünk (bizonyára csekély eséllyel), miként vonul be a történelembe 2021.

(Remélhetőleg nem úgy, mint a vírus második éve vagy az amerikai polgárháború kezdete, hanem inkább: a dicsőséges futball Európa Bajnokság, esetleg a székely autonómia megvalósulása, netán az Európai Unió megtérése keresztény gyökereihez.)

Szilveszterkor még mindez az ismeretlen jövőt jelenti. Apropó, Szilveszter. Emlékszem, amikor először szembesültem vele, hogy ez valójában egy név. A Balatonon, a szemközti szomszéd nagyfiúról, Sziliről kiderült, hogy ő tulajdonképpen Szilveszter. Nehezen dolgoztam fel, de megbirkóztam vele.

Akik azonban szeretik a meglévő rendet felrúgni, a vélt igazságtalanságokat orvosolni, a meghonosodott szokásokat lábbal tiporni (vannak ilyenek, az elmúlt évek mintha egy kicsit róluk szólnának), azoknak javasolnám: ha valamin változtatni akarnak, indítsanak mozgalmat a férfisovinizmus eme megnyilvánulása ellen. December 31-én ugyanis nem csak Szilveszter névnap van, hanem Darinka is.

A feministák, a tradíciókat tagadók, a világ rendjét felforgatni készek ezentúl darinkázzanak.

Éljék ki ebben magukat, a többi hagyományt pedig hagyják békében.

 

Ungváry Zsolt

A szerző korábbi írásait itt olvashatja.

 

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre