Brenner Jánoson a kommunisták 32 késszúrást ejtettek, és még ez sem volt elég nekik

1957. december 15-e kora hajnalán a 26 éves Brenner Jánost, rendíthetetlen papi kötelességtudatát kihasználva, tőrbe csalták a kommunisták – majd brutális módon, harminckét késszúrással végeztek vele. Az ’56-os forradalom aljas leverését követően kiépülő kádári diktatúra minden bizonnyal példát akart statuálni a fiatalok körében „túlzottan” népszerű és aktív lelkipásztor meggyilkolásával...

János atya épp az Oltáriszentséget vitte egy állítólagos haldoklóhoz, amikor a gyilkosság történt. Egy pillanatig sem hezitált – ízig-vérig pap volt, ekként élt és szolgált. Ebben a hivatásában nem tudták kedvét szegni a kommunisták kellemetlenkedései sem. Amikor a gyilkosai rátámadtak, akkor sem önmagát, hanem – Szent Tarzíciuszhoz hasonlóan – az Eucharisztiát védelmezte.

A kommunista támadók brutalitását igen jól érzékelteti, hogy Brenner János végül nem is a szúrások okozta sebekbe halt bele: az egyik elkövető rálépett a nyakára, aminek következtében eltört a nyaki porccsontja – és egy kínosan hosszú haláltusa után megfulladt.

Halálát a hatóságok igyekeztek elhallgatni, ám próbálkozásuk sikertelennek bizonyult. A helyiek pontosan tudták, és emlékeztek arra, hogy mit tettek a fiatalokra oly nagy hatást gyakorló fiatal atyával.

– János atya példa lehet előttünk – nekünk is mindvégig ki kell tartanunk a Jóistentől kapott hivatásunkban, szolgálnunk és tevékenykednünk kell, a lehető legmagasabbra helyezve önmagunk előtt a mércét. Próbáljuk meg minél jobban követni Istent! És talán a mennyországgal való kapcsolatunk is sokkal megélhetőbbé, közelebbivé válik, ha olyan, időben közel álló személyeket ad számunkra az egyház, akiken keresztül, az ő közbenjárásukat kérve, egyre szorosabb kapcsolatba tudunk kerülni a Jóistennel és a Szűzanyával – mondta el korábban lapunknak Soós Viktor Attila egyháztörténész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

Hős magyar pap, aki nem az életét védte, hanem az Oltáriszentséget – Brenner Jánosra emlékezünk

Iratkozzon fel hírlevelünkre