Kárpátalja: Orosz Ildikó feljelentette az Ukrán Biztonsági Szolgálatot

Orosz Ildikó rektor

Kárpátalján az őszi önkormányzati választásokon jelentős sikereket ért el a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), ami úgy tűnik, nem nyerte el a kormánypártok tetszését. November 30-án az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) fegyveres kommandósai rontottak rá a kárpátaljai magyar szervezetekre: a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány és a KMKSZ ungvári székházára, illetve Brenzovics László, a KMKSZ elnöke ungvári lakására. A Biztonsági Szolgálat nem először lépett fel kárpátaljai magyar intézmények ellen, a II. Rákóczi Ferenc Főiskolát több esetben „vizsgálták” szeparatizmus vádjával. Orosz Ildikó korábbi rektor folyamatosan védte ki a vádakat, most azonban magánemberként tett feljelentést az SZBU ellen, mert úgy érzi, hogy a kárpátaljai magyarság elleni vádak egyre szaporodnak. Ennek hátteréről a főiskola honlapján olvashatunk több nyelven közzétett interjút Orosz Ildikóval, a főiskola elnökével. Szemlénk.

Mint azt a honlapon olvashatjuk, 2020-ban egy évre akkreditálták a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanító mesterfokú szakát. Most meg kell ismételni az eljárást, valamint folyamatban van az angol fordító mesterszak akkreditálása. Vajon mi volt az oka, hogy egy évre kaphatták meg az akkreditációt, hiszen Ukrajnában a főiskolán kívül sehol nem képeznek tanítókat a magyar iskolák számára, annak ellenére, hogy a 2017-es oktatási törvény egyedül az elemi iskola szintjén engedélyezi az anyanyelvű oktatást?

Az elnök elmondta:

a tanító szak akkreditálási folyamata nem volt gördülékeny, ugyanis az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) – hatáskörén túllépve – beavatkozott az eljárásba. A titkosszolgálat azt állította, hogy a főiskola rektorának személye nem felel meg a hatályos törvényekben megfogalmazott előírásoknak.

Orosz Ildikó az interjúban kijelentette: hivatalos dokumentumokkal tisztázta magát a vádak alól, és magánemberként feljelentést tett az SZBU-val szemben erkölcsi tisztasága, hitelessége megőrzése érdekében.

Mint a cikkben olvasható, az SZBU olyan honlapokra alapozta a vádjait, melyek egyik napról a másikra fel- majd eltűntek, s amelyeken az utóbbi hónapokban névtelenül a főiskolát és Orosz Ildikó személyét lejárató, ócsároló cikkek jelentek meg. Az írásokat nem látta el senki kézjegyével, vádjaikat nem támasztották alá bizonyítékokkal. Ezekre a névtelen pocskondiázásokra nem reagálhattak, viszont a vádak mögött ott volt maga az SZBU. Ezért tett magánemberként feljelentést a szolgálat ellen.

Arra a kérdésre, hogy mit vár a feljelentéstől, az elnök ezt válaszolta:

– Egy demokratikus országban szeretnék élni, ahol – ahogy Petőfi írta – „a jognak asztalánál mind egyformán foglal helyet”. Ehhez viszont az kell, hogy a mi igazunknak is érvényt tudjunk szerezni. Eddig azt tapasztaltam, hogy a minket, kárpátaljai magyarokat ért sérelmeket nem tárták fel, senkit nem vontak felelősségre az ellenünk elkövetett ügyekben.

Máig nem tudjuk, hogy ki, vagy kik törték le többször is a Petőfi-szobor kardját Ungváron, karját Beregszászban, vagy kik rongálták meg a Szűz Mária-szobrot 2008-ban a Vérke-parti városban. Kik próbálták a mi nevünkben álságos, helyesírási hibákkal teli, magyartalan szövegű uszító plakátokkal megbontani a kárpátaljai nemzetiségek közötti békét.

Nem büntettek meg senkit a Vereckei-hágón található honfoglalási emlékmű megrongálásáért, a „késhegyre a magyarokkal!”-t skandáló álarcos fiatalok félelemkeltő felvonulásáért. Nem tudjuk, ki tépte le a kokárdát és félemlítette meg a magyar gyerekeket anno március 15-e előtt. Máig sem született ítélet a 2018-as politikai plakátharcok ügyében, amikor minket kiáltottak ki az ország ellenségének.

Én úgy gondolom, hogy a törvény és a jog eszközeivel kell az igazságunkért küzdeni. Azért tettem a feljelentést, hogy végre lássuk: a törvény és a jog országunkban valóban az emberek érdekeit szolgálja, vagy csak ellenünk bevethető eszközként funkcionál. Sajnos ezen a téren semmi nem változott, a demokrácia elalélt, és nem is ébredezik.

Nincsenek illúzióim, mert eddigi tapasztalataim szerint a magyar kisebbség kérdése nem érdekli Európa és a világ közvéleményét – mondta Orosz Ildikó. –  Bármi történik velünk, bármilyen kisebbségi jogfosztást hajtanak végre, fenyegetnek meg immár havonta különböző módon, az ingerküszöbüket nem tudja áttörni, nem reagálnak rá, mintha a magyar élet nem számítana. A lelkiismeretem viszont nem engedi, hogy hallgassak, mert – mint Babits művéből tudjuk – „vétkesek közt cinkos, aki néma”.

Amennyiben nem döngetjük a demokráciát és a jogállamiságot gátló falakat, azok soha nem fognak összeomlani.

Tapasztalat, hogy ha sokan és sokszor tesszük ezt, előbb utóbb lyukat üthetünk, ami a fal leomlásához vezethet. Felhívom minden sértett figyelmét, ne hallgassák el a különböző jogsértéseket, tegyenek feljelentést, nem annak reményében, hogy igazukat elismerik, hanem azért, hogy dokumentáljuk, hogy ne tagadhassák le a nemzetközi fórumokon, milyen sokszor és sok jogsértésnek, fenyegetésnek vagyunk kitéve.

Amire még felhívnám minden állampolgár figyelmét, hogy keresztény/keresztyén emberként a hitbe kapaszkodjanak, és ahogy a Bibliában több helyen is olvashatjuk, aki hisz Istenben az nem fél. Erre az erős Istenhitre van ma mindenkinek szüksége, aki Kárpátalján magyarként él, mert azt akarják elérni, hogy – József Attila szavaival – „fortélyos félelem” igazgasson minket.

– olvashatjuk a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola honlapján közzétett cikkben.

 

Az Orosz Ildikóval készült interjú teljes terjedelmében itt olvasható.

A témával kapcsolatos, olvasásra ajánlott írásaink:

Fenyegetik Kárpátalján a magyar kisebbséget

A NATO külügyminiszterei elé viszi Szijjártó a kárpátaljai magyar intézmények elleni razziát

FRISSÍTVE – „Kárpátalján polgárháborús helyzetet alakított ki az ukrán hatalom”– tiltakoznak a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői

FRISSÍTVE – Kárpátalján bűncselekmény a magyar himnusz éneklése, be akarják vonni a KMKSZ pártengedélyét

Kárpátaljai házkutatások – újabb fejlemény

Erős vár…

Kiemelt képünk forrása: Vasárnap.hu/Prófusz József

Iratkozzon fel hírlevelünkre