Fenyegetik Kárpátalján a magyar kisebbséget

Egyelőre nem azonosított civilek és fegyveresek jelentek meg hétfőn több kárpátaljai magyar intézménynél és magánháznál. A kisebbségben élő ukrajnai magyarság a napokban több halálos fenyegetést is kapott nacionalista aktivistáktól.

Az ismeretlen személyek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházánál, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolánál, egy kárpátaljai gazdaságfejlesztési központ jótékonysági alapítványának székházánál, valamint Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének ungvári házánál bukkantak fel – közölte a V4NA Hírügynökség.

A  magyar nyelvű kárpátalja.ma két napja hívta fel a figyelmet egy YouTube felvételre, amelyen a szélsőséges nacionalista Jobb Szektor egyik aktivistája halálosan megfenyegette a kárpátaljai magyarságot. A szerb nyelvű címmel ellátott videót Beregszász határában vették fel, a háttérben a szélsőséges ukrán szervezet zászlajával.

 

„Ukrán földön éltek, mind tudjuk, hogy kik vagytok” – mondta a videóban szereplő szélsőjobboldali alak.  Ezután tovább fenyegetőzött:

„Mi tudjuk, hol dolgoztok, hol éltek, hol vannak a gyermekeitek”.

Mondandója végén ultimátumot adott: ha a magyarok nem mondanak le az autonómiához fűzött reményeikről, akkor eljönnek a gyermekeiért. A férfi, aki arcát nem vállalta fel, a videót egy náci karlendítéssel zárta.

A felvételt időközben gyűlöletkeltés miatt eltávolították. A Jobb Szektor hivatalos oldalain nem reagált az esetre.

Kárpátaljai magyar intézményeknél tartott házkutatást az ukrán biztonsági szolgálat

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hétfőn több kárpátaljai magyar intézményél, illetve Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének lakásán is házkutatást tartott – tájékoztatta az MTI-t közleményben a szervezet.

„A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ukrajna eddigi történetében példátlannak tartja azt a durva beavatkozást, amelynek keretében a titkosszolgálat fegyveres kommandósai megszállták Brenzovics László, a KMKSZ elnökének lakását, a KMKSZ ungvári központi székházát, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány székhelyét házkutatás céljából” – írta a szervezet.

A házkutatások során – a kelet-ukrajnai zaporizzsjei bíróság egy szeparatizmus vádjával korábban indított büntetőügyre hivatkozó döntése alapján – az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, illetve az államnak való károkozásra irányuló tevékenységekre keresett bizonyítékokat.

A madyar.info a történtekről beszámolva hazaárulással vádolja Brenzovics Lászlót. A portálon az olvasható: az ukrán rendvédelemnek „vitathatatlan bizonyítéka van” arra, hogy Brenzovics ukránellenes tevékenységet folytat „Magyarország javára”.

A kárpátaljai magyar szervezetek ellehetetlenítése a cél

A KMKSZ  úgy véli, hogy valójában egy koholt politikai vádak alapján, tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarságnak, valamint vezetőinek a megfélemlítése.

A kárpátaljai magyar szervezet felszólítja az ukrajnai illetékes szerveket, hogy haladéktalanul vessenek véget a KMKSZ és a kárpátaljai magyarok egyéb szervezetei ellen folytatott boszorkányüldözésnek.

Az erdélyi és vajdasági magyarok kiállnak a kárpátaljaiakért

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) egy emberként áll ki a kárpátaljai magyarság mellett, és teljes támogatásáról biztosítja Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét.

A legnagyobb délvidéki magyar párt emellett a leghatározottabban elítéli az Ukrán Biztonsági Szolgálat legújabb magyarellenes megfélemlítő akcióját, és határozott cselekvésre szólítja fel a nemzetközi szervezeteket.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetközi közvélemény értesüljön az ukrajnai magyar szervezetek elleni boszorkányüldözésről” – közölte kedden Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Mint fogalmazott:

„Bízom benne, hogy nemcsak mi, a Kárpát-medencében élő magyarok tesszük ezt szóvá, hanem a nemzetközi közösség is”.

A magyar kormány minden nemzetközi fronton kiáll a kárpátaljai magyarokért

Szijjártó Péter a NATO külügyminisztereinek keddi ülésén fel fogja vetni a kárpátaljai magyar intézményeknél hétfőn tartott házkutatások ügyét.

A külgazdasági és külügyminiszer hétfőn, a Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, hogy „az elmúlt időszak ígérgetései, az idézőjeles békülési törekvések” ellenére Ukrajnában továbbra is kormányzati politika maradt a magyar közösség megfélemlítése és a magyarellenesség.

A hétfői házkutatásokkal kapcsolatban a kormány kifejezte tiltakozását az ukrajnai külügyminisztériumban, és Budapestben bekérették a magyarországi ukrán nagykövetet – tudatta Szijjártó Péter. A miniszter elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben egy ország a transzatlanti közösség része akar lenni, egy NATO-tagországhoz tartozó kisebbséget „folyamatosan megfélemlít és nyomás alatt tart”.

A kormány ezért hangot fog adni azon követelésének, hogy

„Ukrajna állítsa le a magyar nemzeti közösség elleni inzultusokat és a közösség folyamatos megfélemlítését”.

Az ellenzéki pártok közül csak az LMP állt ki a kárpátaljai magyarokért…

Szótlanok maradtak a magyar ellenzéki pártok a kárpátaljai magyar intézményeknél hétfőn tartott házkutatások ügyében. Egyedül az LMP parlamenti frakciója adott ki közleményt, amelyben tiltakoznak a KMKSZ elnökét ért támadás ellen.

A kárpátaljai magyarokról bővebben itt olvashatnak.

Forrás: MTI, V4NA Hírügynökség

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

A NATO külügyminiszterei elé viszi Szijjártó a kárpátaljai magyar intézmények elleni razziát

Magyarország megvétózta a NATO Ukrajnáról szóló közös nyilatkozatát

A hadiparancs, amely ártatlanok százezreit büntette: 0036

 

Kiemelt képünk forrása: Kárpátalja.ma

Iratkozzon fel hírlevelünkre