Definiálni a definiálhatatlant

Jogi nonszensz a jogállamisági mechanizmusra tett uniós javaslat - fogalmazott Varga Judit igazságügyi miniszter a Magyar Nemzet című napilapban megjelent interjúban.

Varga Judit szerint azért elfogadhatatlan az unió javaslata, mert a jogállamiság elve országonként eltérően érvényesül.

Azt, hogy valaki általánosan megsértette a jogállamiság elvét, nehéz lenne definiálni a jog nyelvén. Ezért jogi értelemben nonszensz a jogállamisági mechanizmusra tett uniós javaslat.

Hozzátette: a jogállamisági problémákra létezik az unióban a hetes cikkely szerinti eljárás. Ha ez nem tetszik a tagállamoknak, akkor lehet kormányközi konferenciákat tartani, megkísérelve „definiálni a definiálhatatlant”. Ettől viszont független, hogy létezik egy uniós büdzsé, megfelelő szabályokkal arra, hogyan költhetnek belőle a tagállamok. Nem szabad egy, az elvont alkotmányos párbeszéd keretébe tartozó kérdést összekapcsolni egy olyan praktikus kérdéssel, hogy kinek mennyi forrás jár, és azokat miként költheti el.

„Sajnos, amit most látunk, az nem jogi probléma, hanem ideológiai háború, aminek kezdetben még volt jogi formája, kötelezettségszegési eljárások keretében. Ezek után jöttek az egyre durvább európai parlamenti (EP-) eljárások. Most pedig már elszabadultak az indulatok, és nyílt üzengetés zajlik Nyugat-Európából.

Mi csak megvédjük a magyar becsületet, hiszen úgy fordultak ellenünk, hogy senkit nem bántottunk”

– fogalmazott a miniszter.

Varga Judit szerint Magyarországnak nem kell attól tartania, hogy a vétó miatt elveszíti az uniós forrásokat, ugyanis ha lejár a többéves pénzügyi keretterv, utána mindenkinek jár az előző évnek megfelelően egytizenketted rész havonta.

Az viszont közös probléma lesz, hogy mivel nem fogadtak el új hétéves programot, ezért senki nem tudja a pénzt az új elképzelések szerint elkölteni, hanem a régebben meghatározott irányok alapján kell a forrásokat felhasználni. A nagy európai tervek például a környezetvédelemről vagy a kutatás-fejlesztésről így nem valósulnának meg. „Ez nem nekünk büntetés csak, hanem az egész közösségnek” – tette hozzá a miniszter.

Azzal kapcsolatban, hogy ellenzéki EP-képviselők a Die Zeitben közölt cikkükben arra kérik az uniót, ne engedjen Orbán Viktornak, és ne finanszírozzák őt és „bandáját”, azt mondta:

a magyar ellenzék erkölcsi válságát mutatja, hogy azt kívánják, ne legyen jó az országnak. Jobban gyűlölik a magyar kormányt, mint amennyire szeretik a saját hazájukat. Egy politikus nem veszítheti el az arányérzékét. Feladata az ellenzéknek a belpolitikában kritizálni a kormányt, de olyan döntéseket elősegíteni külföldön, amelyek az egész országnak hátrányosak lehetnek, elfogadhatatlan

– fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjúban Varga Judit.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Facebook/Varga Judit

Iratkozzon fel hírlevelünkre!