FRISSÍTVE – Kárpátalján bűncselekmény a magyar himnusz éneklése, be akarják vonni a KMKSZ pártengedélyét

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy jogszabályba ütköző volt-e az, amikor a kárpátaljai Szürte településen a helyi képviselők beiktatásukkor elénekelték a magyar himnuszt - adta hírül kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az SZBU közlése szerint még november 21-én a helyi közösségi vezető kezdeményezésére énekelte el az október végi helyhatósági választásokon újonnan megválasztott tanácstagok egy része a magyar himnuszt.

„A biztonsági szolgálat dokumentumokat kapott az eseményről, és most gondosan ellenőrzi őket. Az ellenőrzés eredményei alapján megteszik a megfelelő válaszintézkedéseket” – közölte az SZBU.

A Volodimir Zelenszkij mögött álló Nép Szolgája parlamenti frakciójának két tagja, Vitalij Bezhin és a párt frakcióvezetője, Olekszandr Kornyijenko közölte, hogy ők fordultak ez ügyben az SZBU-hoz.

„Nem lehet nem reagálni a magyar himnusz körüli helyzetre. Tegnap óta a helyzetet a megyei kormányzó és a területileg illetékes rendőségi vezető tartja ellenőrzése alatt. Kapcsolatot tartunk minden hatósággal, különösen az Ukrán Biztonsági Szolgálattal. Ezenkívül Alekszandr Kornyijenkóval együtt feljelentést tettünk a bűncselekmény elkövetéséről a főügyészségnek és az SZBU-nak. Az államnak határozottan és sürgősen reagálnia kell az ilyen esetekre!”

– idézte az Ukrajinszka Pravda Vitalij Bezhin képviselőt.

Szijjártó: az EBESZ-megfigyelők már a helyszínen tájékozódnak az Ukrajnában történtekről

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői már a helyszínen tájékozódnak a hétfőn Ukrajnában a magyar közösséggel szemben elkövetett „inzultusok” ügyében

– közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedd este a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter kedd délután a NATO külügyminisztereinek is beszámolt arról, hogy mi történik jelenleg Ukrajnában. Elmondta: hétfőn az ukrán titkosszolgálat a kárpátaljai magyarok politikai képviseletét ellátó Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházában, a szövetség elnökének, Brenzovics Lászlónak az otthonában, a Kárpátaljai Magyar Főiskolán és a kárpátaljai gazdaságfejlesztési programot lebonyolító szervezet irodáiban, „agresszív módon” házkutatást tartott.

A miniszter azt közölte: a NATO-tanácskozás után telefonon egyeztetett Gent Cakaj albán külügyminiszterrel, aki jelenleg az EBESZ soros elnöki tisztségét is betölti. Azt kérte tőle, hogy az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelő missziója menjen el Kárpátaljára és vizsgálja meg a magyar közösséggel szembeni hétfői inzultusokat.

Szijjártó Péter azt írta: albán kollégája intézkedett is, így a megfigyelők már a helyszínen tájékozódnak a történtekről, és kapcsolatba lépnek a kárpátaljai magyarok képviselőivel.

(MTI)

Kuleba provokációnak nevezte a kárpátaljai magyarokra vonatkozó megfélemlítési vádakat

Alaptalan spekulációnak tartja Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a felvetést, hogy megfélemlítenék a kárpátaljai magyar közösséget Ukrajnában. Ezzel kapcsolatban bekérette Íjgyártó Istvánt, Magyarország kijevi nagykövetét

– írták december 1-én az ukrán külügy hivatalos oldalán.

Mint az a Kárpátalja.ma hírportál oldalán olvasható, az ukrán külügyminiszter felszólította a magyar felet, hogy hagyjon fel a „valótlan, destruktív érzelmi feszültséget okozó lépésekkel” a magyar-ukrán kapcsolatokban.

Dmitro Kuleba megengedhetetlennek nevezte, hogy kistérségi képviselők külföldi államok, különösen Magyarország himnuszát énekelik alakuló ülésükön, utalva a szürtei kistérség ellen beadott feljelentésre.

– Ukrajnában mint jogállamban az egyéni, nem pedig a kollektív felelősség elve működik. Ukrajna minden állampolgára egyenlő a törvény előtt nemzetiségtől és etnikai származástól függetlenül – véli a külügyminiszter, aki Arszen Avakov belügyminiszterhez hasonlóan ismét magyar származású ukránoknak titulálja a kárpátaljai magyarságot – olvasható a Kárpátalja.ma oldalán.

Újabb támadás a kárpátaljai magyarság ellen – legfrisebb hírünk szerint indítványozták a KMKSZ pártengedélyének bevonását

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) pártengedélyének beszüntetését kezdeményezte az ukrán igazságügyi minisztérium – írja a Kárpátalja.ma hírportál a Vitalij Glagola újságíró Telegram-csatornáján megjelentekre hivatkozva.

A publicista szerint az ukrán törvénykönyv politikai pártokról szóló cikkelye szerint – ha egy adott párt 10 éven át nem indít egyetlen jelöltet sem a parlamenti és elnöki választásokon, indítványozhatják a bejegyzési igazolásának visszavonását.

Glagola szerint az eljárásnak azért lehet jogalapja, mert Brenzovics László, a KMKSZ elnöke Petro Porosenko pártjától jutott be a legfelsőbb tanácsba 2014-ben, Barta József pedig önjelöltként mérettette meg magát 2019-ben.

Glagola szerint több politikai párt – köztük a KMKSZ – regisztrációjának bevonását még 2020 februárjában kezdeményezték. Információink szerint a szövetség akkor nem szerepelt a listában – olvasható a Kárpátalja.ma oldalán.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Fenyegetik Kárpátalján a magyar kisebbséget

A NATO külügyminiszterei elé viszi Szijjártó a kárpátaljai magyar intézmények elleni razziát

 

Kiemelt képünkön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Augusto Santos Silva portugál külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján Lisszabonban 2020. július 23-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre