Paskó Csaba: Az adventi várakozás bátorítást ad

Milyen lesz az idei advent? Milyen lesz az idei karácsony?

Jogosan merülnek fel bennünk ezek a kérdések. A válaszokban minden bizonnyal ott lesz a bizonytalanság, a félelem, végül pedig a szétszakítottság is. Az adventi várakozásba beleférkőzik az elégedetlenség, a félbemaradt üzleti tervek, a becsukott vendéglők… Mintha a sok színes fény és a megszokott külsőségek is szerényebbek lennének az idén. Lassan itt lenne a hajrá, amikor máskor minket is elragad a karácsonyi forgatag. Idén viszont mégis van egy visszafogottság, egy bizonytalanság is az ünnepünkben. A korlátozások és a távolságtartás az, ami az idei karácsonyunkat jellemezni fogja, a közeledés helyett.

Nem is lesz idén ünnep? –

merülhet fel bennünk a másik kérdés. Vagy csak a külsőségektől, a hamis csillogástól, a pénzszórástól kell búcsút intenünk? Figyelnünk kell a halk szóra, melyet advent üzen mindannyiunknak. A karácsony bennünk történik meg, ehhez kell az adventi elcsendesedés és bátorítás. A jelenlegi körülmények talán még inkább lehetőséget biztosítanak arra, hogy megértsük advent eredeti jelentőségét.

Talán úgy tudnám megfogalmazni mindezt:

Vigyázz magadra, csendesedj el, mert nagyobb eséllyel jut el hozzád a karácsonyi csoda!

Az idei év különösen is megtanít arra, hogy nincs minden fölött hatalmunk. Egyes események nem a mi irányításunk alatt vannak. Van viszont, amiről valóban mi dönthetünk, hallgathatunk a tanácsra: a lelkünkre, a szívünkre és az elménkre. Pihentetnünk kell magunkat az ünnep előtt, időt kell adni magunknak a rohanásban. Kell egy-egy este a családdal, a közeli barátokkal. Kell egy-egy este egy jó könyvvel, a zenével, a csenddel, és kell idő a békességre is.

Minden embernek van gondja-baja, de most figyeljünk jobban egymásra. Egy-egy kedvesség, egy mosoly gyógyít és erőt ad! Annak is, aki mondja – és annak is, aki hallja. Erre kell törekedni. A virtuális világ most ebben segít, hogy szeretetünket távoli rokonainkkal megoszthassuk.

Paskó Csaba
Alsókelebia római katolikus plébánosa

 

Adventi üzenetsorozatunk:

Gulyás László: Történjen bármi, az idei karácsony ünnep lesz

Horti Zoltán: Vessük le a karácsony modern külsőségeit

Bakay Kornél: Volt, amikor félelemmel teli szívvel vártuk karácsonyt

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com