Össztűz Szent II. János Pálra

Pedofil bűnökről szól a fáma, ám azt sunyin elhallgatják, hogy ezek majd mindegyike homoszexuális hátterű. Az amerikai köztörvényes ex-püspök tényleg elhitte, hogy meseország mindenkié, ám 2017-ben kiderült bűneivel most mégis a 2005-ban elhunyt lengyel pápát próbálják meg összelibernyálazni.

Aki szelíd, jószívű, tiszta ember volt. Ahogy mondani szokták: „igazi pap”. Ha ez nem igaz, akkor Karol Wojtyla felülmúlja bármelyik hollywoodi filmsztárt. Úgyhogy: igaz. És ennek az igazságnak a megdöntéséhez nem elég egy mindenféle sunyulással, (év)számmisztikával sargentinizált jelentés. Még akkor sem, ha találnak hozzá reverendás cinkostársakat is.

Márpedig találnak, hisz a létező összes egyház bürokráciája emberekből áll. Vannak köztük jók-rosszak. És ez mind a százharmincnyolcezer világvallás hivatalában így van. Sajnos Jézusból csak egy volt eddig a Földön. Ám a hibától a vétségen át a bűnökig – meglehetősen széles a kínálat.

Az amerikai ex-püspök bűnöző volt. Akik most legfrissebb keresztényellenes offenzívájuk részeként II. János Pál szentségtelenítésével próbálják lejáratni a katolikus egyházat – bűnösök.

Wojtyla nem tussolt el semmit. Sőt! Ő adta ki az egyházon belüli szexuális visszaélések és a deviancia normába emelése elleni első dokumentumokat. Na, ez utóbbival húzta ki a gyufát most, 2020-ban…

A sztori kissé hajaz arra, amikor az amerikai filmgyári titkárnő észbe kap: 25 évvel ezelőtt a büfénél rácsapott a fenekére – mittudomén – Jack Nicholson, úgyhogy ő #metoo, a művész urat legyenek szívesek haladéktalanul ivartalanítani, neki pedig járna némi kárpótlás.

Egyébként kész szerencse, hogy a kereszténység nem olyan szelíd, mint, mondjuk, az iszlám. Ha másként lenne, többen veszítenék el a fejüket, mint amikor Párizsban csúcsrajárt a guillotine. Lévén nem múlik el nap, hogy ne próbálnának meg belevizelni a szenteltvíztartóba.

Közeleg a karácsony, kíváncsian várom, hogy a népszerű filmcsatorna vadiúj saját gyártásában Jézus ezúttal zombi lesz-e, vagy csak simán fókalány.

Kíváncsian várom, elég grincsfát telepítenek-e a közterületekre, lesznek-e nyakukban fordított keresztekkel vihogó showmanek, kiderülnek-e a tanítványokkal kapcsolatban megdöbbentő igazságok, miszerint az utolsó vacsora nem volt más, mint Krisztus lakodalmi bulija, és a többi…

Egyelőre, ezen a héten be kell érnünk a II. János Pált célzó igazságkiderüléssel.

Nos, ilyen és ehhez hasonló igazság az is, hogy a Föld-Hold távolság valamely pontján, a Szahara egyetlen sűrűn lakott részén, San Francisco felett a kozmoszban egy teli, de rozsdás bili lebeg. Ha nem hiszed, mutasd meg, hogy nincs ott!

Eddig a vélemény. Alább pedig Przemyslaw Czarnek, lengyel oktatás- és tudományügyi miniszter állásfoglalása az ügy kapcsán (az MTI nyomán):

A McCarrick hatvanévi egyházi pályafutását végigkövető, közel 500 oldalas vatikáni dosszié II. János Pál pápára vonatkozó részleteit a sajtó általában úgy foglalja össze, hogy Karol Wojtyla tudott McCarrick szexuális visszaéléseiről, és ennek ellenére magasabb rangra emelte őt.

McCarricket az egyházi hatóságok többször is átvilágították, mielőtt a lengyel pápa 2000-ben washingtoni érsekké nevezte volna ki. Először ez 1977-ben, még VI. Pál pápasága alatt történt, később pedig 1981-ben és 1986-ban, további előléptetéseket megelőzően. A kinevezések alkalmából nem derült fény sem McCarrick homoszexuális cselekedeteire, sem a kiskorúakkal szembeni visszaélésekre, annak ellenére, hogy ezek, “mint most tudjuk, már akkor is komolyan terhelték őt”.

Amikor a Vatikánba elkezdtek beszivárogni a McCarrick “homoszexuális cselekedeteire” utaló szóbeszédek, II. János Pál komolyan vette őket, ezért háromszor is elutasította az amerikai püspöki kar javaslatát a kinevezésére, mégpedig 1997-ben Chicago érseki tisztségébe, 1999-ben New York érseki tisztségébe, majd 2000-ben a washingtoni érsekségre is.

A lengyel pápa annak ellenére utasította el McCarrick kinevezését washingtoni érsekké, hogy három amerikai püspök a kanonikus eljárás során javasolta ezt. A kinevezésre csak azt követően került sor, hogy az akkori érsek 2000. augusztusában levelet írt II. János Pál titkárának, Stanislaw Dziwisz püspöknek, amelyben a jelölt ártatlanságáról biztosította őt.

Az érsek tetteiről II. János Pál akkor nem tudhatott, az ezekre vonatkozó vádak csak 2017-ben, évekkel a lengyel pápa halála után fogalmazódtak meg.

 

Mészáros József

A szerző további írásai itt érhetők el

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Az orosz vakcinának nem kell farkasordító hideg

A jövő értelmisége: szétvertek néhány szobát a kollégiumban

Mutass még egy olyan országot, ahol az értelmiség egy része külföldre jár rinyálni!

Iratkozzon fel hírlevelünkre