Megvaaaan! Megvertük Izlandot, ott vagyunk az EB-n!!!

Hatalmas sikert aratott csütörtökön este a magyar labdarúgó válogatott, amely hazai pályán, a gyönyörű Puskás Ferenc Stadionban verte meg (hátrányból fordítva) Izland csapatát, ezzel az öt évvel ezelőtti bravúrhoz hasonlóan ismét kijutott a jövőre részben éppen Budapesten rendezendő Európa Bajnokságra!

A koronavírus-járványra tekintettel üres lelátók előtt rendezik az Európa-bajnokság pótselejtezőinek második körében a Magyarország-Izland találkozót a Puskás Ferenc Stadionban. Ennek ellenére a szervezők mindent megtettek, hogy hangulatot teremtsenek a kongó stadionban, a hangszórókból felvételről folyamatosan buzdító rigmusok szólnak, így nem maradunk „Hajrá, Magyarország!” nélkül a sorsdöntő mérkőzésen.

A magyar válogatott öt évvel ezelőtt nagy bravúrt hajtott végre, amikor a pótselejtezőben kiütötte az előzetesen jóval esélyesebbnek tartott Norvégiát két emlékezetes mérkőzés során. 

A magyar csapat idén ismét a pótselejtezőkön keresztül juthat ki a részben budapesti rendezésű kontinensviadalra. Az első akadályt idegenben sikerrel vette a válogatott, amikor Bulgária csapatát magabiztosan 1:3 arányban múlta felül.

Az Izland elleni mérkőzés nem indult jól: a 11. percben Sigurdsson jó helyről végezhetett el szabadrúgást, ami a kapu közepe tájékában érkezett, Gulácsi meg is fogta… volna, ám a kezei között átcsúszva a gólvonal mögé jutott a játékszer. 

Jó tíz perc elteltével magához tért a magyar válogatott és több lehetőséget is kialakított a skandináv kapu előtt. A 29. percben aztán meghűlt bennünk a vér, de Botka kiemelte a ziccerközeli helyzetből a labdát. 

A 41. percben szabadrúgáshoz jutott a magyar válogatott. A labda mögé Szoboszlai Dominik állt, de ebben a félidőben sajnos neki sem sikerült a gólszerzés.

A félidő utolsó percében szintén ő próbálkozhatott, sokkal messzebbről elvégzett szabadrúgása megpattant, biztató volt, de a veterán izlandi kapus hárítani tudott.

A második félidőben nagyon jól kezdett a magyar válogatott, egymás után alakította ki helyzeteit, folyamatosan birtokolta a labdát.

A 63. percben tizenegyesgyanús szituáció alakult ki az izlandi kapu előtt, ám a játékvezető tovább engedte a játék menetét. Egyre inkább érett a magyar gól, pár perccel később ismét veszélyeztettünk.

A félidő közepére enyhült a nyomás, nem tudtunk úgy dominálni, mint korábban. 

Később újra felpörgettük a játékot, a magyar játékosok nagyon akartak és keményen dolgoztak az egyenlítésért. 

A 86. percben mögénk kerültek és veszélyes kontrát vezettek az izlandiak, de a helyzet kimaradt.

A 87. percben aztán megtörtént, amire vártunk: a csereként beállt Négo közelről egy elé pattant labdát higgadtan a kapuba rúgott. Egyenlítettünk!

Aztán olyan csodálatos fordulat következett, ami minden álmunkat jelentette: a hosszabbításban Szoboszlai Dominik, a magyar labdarúgás egyik legnagyobb tehetsége megszerezte a vezetést, remekbe szabott góllal.

Fordítottunk, megnyertük a meccset, ezzel mi leszünk ott az Európa Bajnokságon!

Elképesztő második félidőt mutatott be a magyar válogatott, olyat, amire nagyon büszkék lehetünk. Nem adták fel, mentek, harcoltak és a hatalmas munkát siker koronázta. 

Szoboszlai Dominik a mérkőzés után az M4 Sport csatornának nyilatkozva úgy fogalmazott: a siker kulcsa az volt, hogy nem lehajtott fejjel jött ki a csapat a második játékrészre, hanem mindent megtett a győzelemért. Hozzátette, még nem is nagyon fogta fel, micsoda sikert ért el a csapat. Bízik benne, hogy jövőre hazai pályán, telt ház előtt játszhat a nemzeti együttes.

A mérkőzés elején hatalmasat hibázó, de később nagyszerűen védő Gulácsi Péter könnyeivel küzdve nyilatkozott. Megköszönte csapattársainak a drámai fordítást, “le a kalappal mindenki előtt” – mondta, majd szenzációsnak nevezte a történteket.

A magyar csapat a jövő nyári EB-n olyan sztárcsapatokkal mérkőzhet meg csoportjában, mint Portugália, Franciaország és Németország. Négy éve sem ígérkezett könnyűnek, aztán…

Hajrá, Magyarország!

 

Kiemelt képünkön: Szoboszlai Dominik gólöröme a magyar válogatott második gólja után a Magyarország – Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 12-én. Mellette Fiola Attila. A magyar válogatott 2-1-re győzött, ezzel története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre