A labdarúgó-Eb szivárványos propagandája a harmadik félidőhöz érkezett

„Adjátok vissza a jegyeimet!” felkiáltással Csonka Ákos zselízi önkormányzati képviselő megnyitotta a tavaly júniusi Németország–Magyarország labdarúgó-mérkőzés harmadik félidejét. Sérelmesnek érezte, hogy a szurkolóknak kéretlen szivárványos ideológiát kellett elviselniük a lelátón. Most bírósági keresetben kéri vissza a belépőjegy árát az UEFA-tól.

2021 nyarán fogadta el a magyar parlament a gyermekvédelmi törvény, amely Németországban igen kritikusan került bemutatásra, és óriási sajtóvisszhangot kapott. Valótlanul azt állították, hogy a magyar törvény diszkriminatív a szexuális kisebbségekkel szemben, ezért a müncheni városháza kérvénnyel fordult az UEFA-hoz, engedjék, hogy a müncheni Allianz Aréna szivárványszínnel legyen megvilágítva a Németország–Magyarország labdarúgó-mérkőzés ideje alatt.

Az UEFA – mint politikailag semleges szervezet –, a müncheni városháza kérvényét elutasította, de más részről nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a mérkőzés ideológiamentes legyen. A napokban a felvidéki Csonka Ákos zselízi önkormányzati képviselő a lévai járási bíróságra keresetet adott be, melyben visszakéri jegyének árát, mert véleménye szerint kéretlen ideológiát is kapott a labdarúgó-mérkőzés mellé.

Az ügyről Csonka Ákost és ügyvédjét, Nagy Dávidot kérdeztük.

A szurkoló elmondta, hogy azért adtak be keresetet a bíróságra, mert nem ért egyet azzal, hogy egy sporteseményt szexuális propaganda terjesztésére fordítsanak.

Hangsúlyozta, hogy nem az 50 euró összegű belépőjegy árán van a hangsúly, hanem azon, hogy az UEFA valóban érdemben lépjen fel az ideológiai üzenetek közvetítése ellen.

Az üres müncheni Allianz Arena. Képünk illusztráció (Forrás: Pixabay.com)

„Ügyfelem, mint fogyasztó vásárolt magának jegyet egy labdarúgó-mérkőzésre, és nem azt kapta, amiért fizetett. A mérkőzéssel együtt egy nagyon erős ideológiai, politikai üzenetben részesült, mely rontotta a sportesemény élvezeti élményét” – nyilatkozta Nagy Dávid ügyvéd.

A Vasarnap.hu megkeresésére az ügyvéd elmondta, hogy az UEFA helyesen járt el, amikor nem engedélyezte, hogy a stadion szivárványszínű kivilágítást kapjon, ugyanakkor mulasztott, amikor több más ideológiai propaganda közvetítése felett szemet hunyt.

„A német csapatkapitány, Manuel Neuer szivárványszínű karszalagot hordott, valamint a szervezet azt is eltűrte, hogy szivárványos zászlókat osszanak ki a mérkőzés előtt. A meccs alatt pedig szivárványszínű reklámok voltak láthatók a stadionban, valamint nem akadályozta meg azt sem a UEFA, hogy a magyar himnusz ideje alatt a magyar játékosok előtt feltartsák az LMBTQ-propaganda zászlaját” – mondta Nagy Dávid ügyvéd.

Csonka Ákos: „Nem az 50 euró összegű belépőjegy árán van a hangsúly, hanem azon, hogy az UEFA valóban érdemben lépjen fel az ideológiai üzenetek közvetítése ellen.”  Képünk illusztráció (Forrás: Pixabay.com)

„Megdöbbentőbb volt látni, hogy a magyar himnusz ideje alatt berohant egy néző a pályára és egy szivárványszínű zászlót a magyar nemzeti tizenegy elé tartott. Ez mindennek a teteje volt! Azt hiszem teljesen érthetően sokunk nemtetszését váltotta ki.

Ez egy nyílt provokáció volt, mellyel nemzeti himnuszunkat, jelképeinket, válogatottunkat és a nemzet minden tagját sértették meg”

– emlékezett vissza a nyári mérkőzésre Csonka Ákos.

Nagy Dávid ügyvéd elmondta, egyértelmű volt, hogy a mérkőzés alatt az UEFA nem foglalkozott azzal, hogy a stadionban látható demonstratív reklámokat, lobogókat kiszűrje.

„A müncheni stadionban a szivárványszínű zászlók egyértelműen az LMBTQ-ideológiát hirdették. Ez nagyon hasonló volt ahhoz, mint amikor 1936-ban a berlini olimpia alatt náci zászlókkal telítették be a stadionokat.

Semmilyen sportrendezvényen nincs helye a különböző ideológiáknak, vallási vagy éppen politikai üzeneteknek!” – jelentette ki Csonka Ákos.

Beszámolt arról is, hogy az „Adjátok vissza jegyeimet” kérelmükkel nem akartak mozgalmat elindítani, de örülnek, ha mások is jogi lépésekkel igyekeznek nyomatékot adni a sportesemények ideológia tisztasága érdekében.

Tóth Gábor

Az LMBTQ-lobbi óriási nyomást helyez az UEFA-ra, hogy szivárványszínű legyen a müncheni stadion

Kiáltványban állnak ki németek a normalitás és Magyarország mellett

Transzba estünk – nemtelen küzdelmek

 Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre