Novák Katalin és Veres András püspök is az élet pártján áll

Vajon az egyház van híján az isteni irgalomnak – vagy az állam nem áll a megfogant emberi életek pártján? Egyik sem!

Elindult ugyan egy változás, de virágzik a számomra még mindig nagyon fájdalmas lombikprogram. Ezt teljesen ki kéne iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele!” – így nyilatkozott néhány nappal ezelőtt Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

A kijelentésére gyors reakció érkezett a kormányoldalról. Novák Katalin családügyi miniszter egyértelművé tette: „Szeretnék megnyugtatni minden olyan párt, aki meddőségi problémákkal küzd, hogy a magyar kormány segít nekik, amiben csak tud. Ezért támogatjuk a lombik-beavatkozásokat is, ezért emeltük duplájára a rendelkezésre álló forrásokat. Hiszen az a célunk, hogy minden vágyott, tervezett gyermek megszülethessen Magyarországon”.

A bűnről szóló püspöki állásfoglalás – illetve a kormány részéről érkező, életet támogatni vágyó reakció látszólag ellentmondanak egymásnak. Ezt a véleménykülönbséget persze azonnal kihasználták a balliberális hangadók… Végre egy terület, ahol a kereszténységéről híres kormányzó pártok összekülönböztek az egyházi állásponttal! Hamar ki is használták a kínálkozó lehetőséget, és két legyet ütöttek egy csapásra: a Fidesz-KDNP-t, illetve az egyházat.

Fontos azonban hamar észrevenni, hogy

a katolikus püspök távolról sem a babára vágyó szülőkkel szemben fogalmaz meg (már-már illetlen) gondolatokat – és persze a családügyi miniszter sem a püspök által említett „súlyos bűnök” védelmében áll ki.

Veres András a kereszténység alapvetéseiből kiindulva jelentette ki, hogy a megfogant életet védeni kell. A lombikprogram során azonban a cél elérése érdekében több petesejtet is megtermékenyítenek mesterségesen, amelyekből nem mindegyik kerül beültetésre, illetve a több lehetőség közül a legoptimálisabbat választják ki az eljárás során az orvosok.

Nem valószínű, hogy sok olyan keresztény anya van, aki azt kéri, hogy az összes mesterségesen megtermékenyített és megfogant életet ültessék be a méhébe, hogy akár 5-6 gyermeket is világra hozhasson végül, és ne kelljen senkit se hibernálni vagy egyenesen megölni.

Novák Katalin bizonyosan nem azt emelte ki az említett nyilatkozatában, hogy helyesnek véli a kormány, hogy bármely életet el lehetne pusztítani. Ezzel szemben kifejezte, hogy a keresztény értékeket magáénak valló kormányzat igenis az élet oldalán áll – minden párnak és minden anyának szeretné megadni a segítséget annak érdekében, hogy gyermeke lehessen.

Természetesen a katolikus egyház és a kormány közötti „ütközés” felkavarta az állóvizet a máig nem világosan felfogott kérdésben. Némelyek a kijelentések után úgy vélik, hogy „a püspöki kar vezetője szerint súlyos bűn a lombikprogram, vagyis minden nő, aki így tud anyai örömök elé nézni, bűnt követ el, bűnös”…

Ám az MKPK elnöke nem az anyai örömök után vágyó nők kiteljesedését akarta elvenni, hanem az isteni tanítás fényében – és a meg nem született emberi életek védelmében olyan egyéb, a foganást serkentő utakat javasolt, amelyek mentesek a magzatgyilkosságoktól.

Vagyis az egyház több szinten is az élet védelme és a gyermekvállalás mellett foglalt állást. Ezen a ponton pedig teljes egységben van a miniszteri és a püspöki kijelentés. Legyen tehát minden anyának gyermeke, de ne azon az áron, hogy hatból ötöt – az orvosokkal karöltve – „taigetoszi halálugrásra” kárhoztatnak!

 

Gável András

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

A meddőség kezeléséről endokrinológus szemmel

Nem csak a termékenységet, az egészséget is visszahozhatja ez a módszer

Ember tervez, Isten végez

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre