Nem csak a termékenységet, az egészséget is visszahozhatja ez a módszer

Testünk működésének ismerete felbecsülhetetlenül értékes tudás, főleg napjainkban, amikor Magyarországon minden ötödik pár küzd meddőségi problémával. Egyelőre kevésbé köztudott tény, hogy a női ciklus követése és az annak során végzett feljegyzések értékelése nem csupán a családtervezésben, de a többek között meddőséget is okozó egészségügyi problémák felismerésében, sőt, azok orvoslásában is segíthet. Ráadásul, mivel a szervezet eredeti, optimális működésének helyreállítása a cél, így ha létrejön a fogantatás, akkor a magzat is egy arra felkészült, egészséges testben fejlődhet, ami sajnos nem mondható el a humán reprodukciós módszerek többségéről. De mégis hol és hogyan tudjuk elérni, alkalmazni ezeket a módszereket? A kérdéseinkre Móger-Rassay Virág, Creighton-oktató válaszolt.

– Egyre több helyen olvasni arról, hogy léteznek hormonmentes, természetes fogamzásszabályozó módszerek, melyek a női ciklus követésén alapulnak…

– Itt érdemes megkülönböztetést tenni a hormonmentes fogamzásszabályozási módszerek között. Vannak ugyanis olyan hormonmentes módszerek, melyek esetén bizonyos eszközökkel a pár terméketlenné teszi a nemi együttlétet. Más módszerek esetén viszont a nő ciklusához igazodva választják meg a nemi együttlétek időpontját. Ezen utóbbi módszerek alapulnak ténylegesen a női ciklus követésén. Ilyen cikluskövetési módszerek pl. a Billings Módszer, a Creighton Módszer, a Sensiplan és a FEMM health.

– Tényleg működnek ezek a módszerek?

– Az előbb említett négy módszernek tudományos alapja van. Továbbá az adott módszer kifejlesztője több ezer pár tapasztalata, visszajelzése alapján tökéletesítette annak alkalmazását. Olyannyira, hogy

némelyik cikluskövetési módszert elmaradott területeken élő, nagyon egyszerű emberek is sikeresen tudták alkalmazni.

Hatékonyság tekintetében a legmodernebbnek tartott hormontartalmú szerekkel is felveszik a versenyt. A módszer hatékonyságát azonban jelentősen rontja, ha a pár nem oktatótól tanulja meg, hanem autodidakta módon. A cikluskövetés oktatók ugyanis arra lettek felkészítve, hogy a párokat élethelyzetüknek megfelelően segítsék. Az oktatás tehát akkor eredményes, ha a pár a céljának megfelelően tudja használni a módszert.

– Mit is jelent pontosan a cikluskövetés?

– A cikluskövetés alapja, hogy a menstruációs ciklus során megfigyeljük a termékenységgel összefüggő testi jeleket és azok napi változásait. A különféle fiziológiai jelek (méhnyaknyák, ébredési hőmérséklet, LH-szint, stb.) révén képesek vagyunk nyomon követni a női testben ciklikusan lezajló hormonális változásokat, és ezek alapján tudjuk azonosítani a termékeny és terméketlen időszakokat.

A cikluskövetés során végzett feljegyzések értékelése – a családtervezés mellett – lehetővé teszi az egészségügyi problémák felismerését is.

– Mennyire van a köztudatban, hogy a cikluskövetés alkalmazható bizonyos egészségügyi problémák, akár a meddőség okainak kiszűrésére is?

– Egyelőre nagyon kevéssé. A közelmúltban azonban több motívum is segített az egészségmegőrzés szempontjából is népszerűsíteni a cikluskövetést. 2017-ben megjelent Schaffler Orsolya (az első magyarországi Creighton oktató) Gyermekáldás természetesen című interjúkötete. A könyv a Creighton cikluskövetési módszert és a használatára épülő orvoslást, a NaProTechnológiát mutatja be orvosokkal, egy magyar oktatóval és házaspárokkal készült beszélgetéseken keresztül. 2019-ben mi, a különféle cikluskövetési módszerek oktatói országszerte több tájékoztató előadást is tartottunk. 2020 tavaszán pedig elindult a Cikluskövetés.hu honlap. Az ide látogatók nemcsak az egyes cikluskövetési módszerekről olvashatnak, hanem rögtön felvehetik a kapcsolatot egy képzett oktatóval.

– Kik jutnak el önökhöz? Inkább olyanok, akiknek már több évnyi sikertelen próbálkozás van a hátuk mögött? Vagy azok, akik tudatosabban szeretnének törődni az egészségükkel, s ezért természetes családtervezési módszert keresnek?

– Jellemzően olyan párok keresnek meg minket, akiknél egy vagy több év próbálkozás után sem érkezik meg a várva várt gyermekáldás. Vagy olyanok, akiknek már több várandósságuk vetéléssel végződött. Vannak olyanok is, akik sikertelen inszemináció, illetve lombikkezelés után találnak rá a NaProTechnológiára.

Pozitív jelenség, hogy egyre több fiatal pár szeretne tudatosan készülni a házasságra, a családtervezésre. Sok esetben egy-egy jegyeskurzuson vagy tájékoztató előadáson kapnak szikrát és rögtön el is döntik, hogy már a házasságkötés előtt megtanulják a cikluskövetést. A közös tanulás elmélyíti a párkapcsolatukat, másrészt pedig, ha valamilyen egészségügyi probléma kiderül a ciklustáblázatból, azt sokkal nyugodtabban fogadják. Ők ugyanis még nem a babavárás lázában égnek, és nincs bennük az, hogy nehogy egy ciklust is elszalasszanak. Sőt, nagyon hálásak azért, hogy nem a „boldog tudatlanságban” élnek tovább. Örülnek annak, hogy orvosi segítséggel rendezni lehet a hölgy ciklusát, javítani az egészségi állapotát, és megváltoztatni azokat a tényezőket, amelyek meddőséget, vagy vetélést okozhatnának a későbbiekben.

– Mit kell tenniük azoknak, akik szeretnék igénybe venni egy NaProTechnológiában jártas orvos segítségét?

– Az első lépés, hogy felveszik a kapcsolatot egy szakképzett Creighton oktatóval, és a segítségével elsajátítják a Creighton Módszer szerinti ciklustáblázat vezetését. Ennek megtanulása kb. 2-3 hónapba telik. A magyar Creighton Módszer oktatók a Csaladtervezo.hu és a Cikluskövetes.hu oldalakon érhetők el. A Creighton Módszer egyik alappillére, hogy személyre szabott. Vagyis figyelembe veszi, hogy minden nő ciklusa egyedi, és minden pár helyzete különböző. Emiatt személyes konzultációk keretében tanítjuk a párokat. A konzultációkra személyes találkozás vagy online beszélgetés formájában kerül sor. A párokat megtanítjuk, hogy ők maguk képesek legyenek megfigyelni és pontosan rögzíteni a ciklus során tapasztalható fiziológiai jeleket és azok változásait. Ilyen módon

a nők aktív részeseivé válnak saját egészségük követésének, és a NaPro-s orvos partnereként együtt tudnak dolgozni a felmerülő rendellenességek megoldásában.

A következő lépés, hogy a pár két-három ciklus pontos megfigyelésével felkeresi a NaProTechnológiában jártas orvost. Ugyanis a diagnózis és a kezelés a ciklustáblázat alapján, a modern orvostudomány eszközeinek felhasználásával történik.

– Egyáltalán mi az a NaProTechnológia – és hogyan működik?

– Az angol „Natural Procreative Technology” a természetes fogantatás tudománya. Ez egy új megközelítés a reproduktív és nőgyógyászati egészségügyi ellátásban. Több mint 40 éves tudományos kutatási háttérrel rendelkezik a szülészet és nőgyógyászat terén. Alapja a menstruációs ciklus és a termékenység együttes vizsgálata és alapos kiértékelése, amit a Creighton ciklustáblázat tesz lehetővé.

A NaPro a termékenységet az egészség egyik fő jelének tekinti.

Ezért célja, hogy helyreállítsa a szervezet eredeti, egészséges működését. Ha ugyanis a meddőséget kiváltó okokat, betegségeket feltárják és célzottan kezelik, akkor gyakorlatilag nincs akadálya annak, hogy a foganás természetes úton létrejöjjön. Másrészt, ha a kezelés során az édesanya visszanyeri az egészségét, akkor a megfogant magzat az anya egészséges szervezetében fejlődhet. A baba egészségét tekintve ez a szempont kiemelkedően fontos. Tehát a NaProTechnologia célja, hogy maximalizálja az anya, az apa, és ezáltal a baba egészségügyi eredményeit.

Ez a hozzáállás szöges ellentétben áll a mainstream megközelítésével, amely egyrészt az asszisztált reprodukciós technikák alkalmazásával nem orvosolja, hanem megkerüli a meddőséget kiváltó rendellenességeket; másrészt a nők egészségügyi problémáit (pl. a szabálytalan ciklusokat, az erős menstruációs görcsöket, petefészek cisztákat stb.) jellemzően nem gyógyítja, hanem hormonális fogamzásgátlókkal próbálja elnyomni a tüneteket.

A NaPro a természetes ciklussal együttműködve igyekszik a termékenységet helyreállítani. A diagnosztika és a személyre szabott terápia során a nőgyógyászat, az immunológia, az endokrinológia és a sebészet legmodernebb eredményeit és eszközeit alkalmazza. Azért mondjuk természetes módszernek, mert a gyermek természetes módon, a házaspár szeretetteljes egyesüléséből fogan meg.

– Mi a Creighton ciklustáblázat konkrét szerepe?

Először is nélkülözhetetlen eszköz a családtervezésben, a termékeny és terméketlen időszakok meghatározásban. A hagyományos orvosi protokoll szerint meddőség akkor áll fenn, ha egy év véletlenszerű, védekezés nélküli házasélet után a pár nem fogan. A Creighton táblázat vezetésével a párok a termékeny időszakra tudják fókuszálni az intim együttléteket, így igen nagy a valószínűsége, hogy megtörténik a foganás. (Normál termékenységű párok esetében a várandóssági ráta az első ciklusban 76 százalék, három ciklus alatt 90 százalék és hat ciklus alatt 98 százalék.) Ezért már hat sikertelen ciklus után észleljük azt, ha termékenységi probléma áll fenn.

A ciklustáblázat emellett a NaProTechnológia (NPT) elsődleges diagnosztikai eszköze. Thomas Hilgers szülész-nőgyógyász több ezer nő ciklusát tanulmányozva figyelt fel arra, hogy

a ciklustáblázatok teljesen eltérő „mintát” mutatnak a normál és a csökkent termékenységű párok esetében. Vagyis a ciklustáblázatból következtetni lehet különféle rendellenességekre, betegségekre.

Ez a felismerés indította arra, hogy kifejlessze a NaProTechnológiát, mely a meddőség és egyéb nőgyógyászati betegségek okait feltáró, és gyógyító orvostudomány. A Napro-s kivizsgálási folyamatban a ciklustáblázat segítségével a vizsgálatokat a ciklushoz igazítják. Illetve abban is hasznos eszköz, hogy monitorozzuk az alkalmazott gyógyszerek, terápiák milyen hatással vannak a ciklusra, termékenységi folyamatra.

Ha létrejön a várandósság, akkor a ciklustáblázat révén pontosan meg tudjuk határozni a foganás, illetve a szülés várható időpontját.

Mindezek mellett a stressz hatásai is jól nyomon követhetőek a táblázat révén. Laikusan fogalmazva a precízen vezetett ciklustáblázat olyan, mintha a női szervezet működéséről egy „részletes térképet” adnánk a NaPro-s orvos kezébe. A ciklus kapcsán ezeket a fontos információkat a sztenderd meddőségi kivizsgálások során nem szokták összegyűjteni, illetve figyelembe venni.

– Vannak olyan meddőségi problémák, amelyeket könnyebb felderíteni és orvosolni, míg más esetekben hosszú éveket is igénybe vehet az alapprobléma kiderítése, megoldása?

– A hagyományos orvoslásban valóban hosszú ideig is elhúzódhat a meddőségi kivizsgálás folyamata. És még így is igen sok pár az ismeretlen eredetű meddőség lesújtó diagnózisát kapja meg. Ennek oka egyrészt az, hogy a nőket jellemzően ugyanazon séma szerint vizsgálják és kezelik. A hagyományos orvoslásban gyakran még mindig abból indulnak ki, hogy a menstruációs ciklus 28 napos és az ovuláció a 14. napon történik meg. Holott csupán a nők 5-10 százalékára jellemző a 28 napos ciklus, és emellett egyénenként és ciklusonként is változó lehet, hogy az ovuláció melyik napon következik be.

Ezért ahhoz, hogy a hormonvizsgálatok eredményét helyesen értékeljük, figyelembe kell vennünk, hogy a ciklus során a hormonok szintje napról napra változik, valamint azt, hogy a ciklusok egyediek. Emiatt a ciklushoz igazítjuk a hormonvizsgálatokat, amit a Creighton táblázat tesz lehetővé.

Egy másik szempont, hogy a terméketlenség okainak feltárása rendkívül komplex látásmódot kíván meg. Az a tény, hogy nőgyógyászatilag, szervileg rendben van-e a nő, csupán egy szelete a meddőségi kivizsgálásnak. Ezen kívül még számos más területet figyelembe kell venni. Pl. hogy megfelelő minőségű-e a peteérés és megtörténik-e az ovuláció.

Fontos említeni, hogy azoknak a nőknek is lehet ovulációs rendellenessége, akiknek szabályos ciklusaik vannak. A NaPro hatféle ovulációs defektust tart számon. Ez az egyik leggyakoribb probléma, amire általában már a ciklustáblázatok vezetése során fény derül. Másik jellemző terméketlenségi faktort a hormonális rendellenességek jelentik. Ezeknél fontos tisztázni, hogy mi állhat a háttérben. Fennáll-e ételintolerancia, vagy a szénhidrát háztartás zavara (cukorbetegség, inzulinrezisztencia), autoimmun betegségek (cöliákia, krónikus pajzsmirigy gyulladás), anyagcserezavarok?

További terméketlenséget okozó problémák lehetnek még a mellékvese kimerültség, endorfin hiány, alacsony vitamin- és ásványi anyag szint, véralvadási zavarok, kromoszóma rendellenességek, fertőzések (pl. clamydia, ureaplazma, mycoplasma). Sebészeti problémák esetén felmerül pl. az endometriózis, polip, összenövések, méhsövény, mióma. A férfi terméketlenség okai többek között lehetnek hormonzavarok, cöliákia, az emésztőrendszer nem megfelelő működése, herevisszértágulat, genitális fertőzések, krónikus prosztatagyulladás, DNS fragmentáció stb.

Ha valamelyik párnál habituális (ismétlődő) vetélésről van szó, akkor speciális immunológiai vizsgálatok is indokoltak. Mindezek mellett fontos figyelembe venni az életmódbeli tényezőket is. Ugyanis a mozgásszegény életmód, elhízás, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, nem megfelelő táplálkozás, stressz károsan hatnak a női és férfi termékenységre. Férfiak esetében a szoros nadrág és alsó viselése, rendszeres forró fürdőzés, szaunázás ugyancsak csökkentik a nemzőképességet.

– Figyelembe véve, hogy minden eset egyedi, melyek azok a problémák, amelyekre hatékony segítséget nyújthat a Creighton módszer és a NaProTechnológia együttes használata?

– A NaPro célja a női egészség, fizikai és mentális jóllét megőrzése és helyreállítása. Ennek jegyében feltárja, személyre szabottan kezeli és gyógyítja a menstruációs fájdalmak és görcsök, a rendszertelen vagy kóros vérzések okait, a hormonális és ovulációs rendellenességeket kiváltó eltéréseket. A hormonális rendellenességek kapcsán említhetjük, hogy hatékonyan kezeli a premenstruációs szindrómát (PMS), a policisztás ovárium szindrómát (PCOs), és a visszatérő petefészekcisztákat.

A női, illetve férfi meddőség, valamint az ismétlődő vetélések okainak feltárásával és orvoslásával segíti a párokat a várandósság elérésében.

A várandósgondozás folyamán különös gondot fordít arra, hogy megelőzze, illetve csökkentse a koraszülések és a kis születési súly esélyét. A szülést követően is foglalkozik a nők életminőségével. A nők 10-20 százalékát érinti a szülés utáni depresszió, amely a szülést követő első hétben, illetve 3-6 hónapban jelentkezhet. Tünetei pl. szorongás, pánikrohamok, remegés, álmatlanság, étvágytalanság, és esetenként a szuicid gondolatok, illetve hajlam is lehet. A NaPro 96,5 százalékos sikerrel kezeli a szülés utáni depressziót.

– Hogyan kell elképzelni a módszer gyakorlati alkalmazását? Kihez érdemes fordulnia annak, aki úgy érzi, ebbe az irányba szeretne elindulni?

– A NaPro-s kezelési folyamat három fázisból épül fel. Az első fázisban (három-hat hónap) a terméketlenséget okozó probléma, illetve problémák feltárására kerül sor. Ebbe beleszámít a ciklustáblázat magabiztos vezetésének elsajátítása oktató segítségével. A második fázisban történik a kezelés. Ennek hossza az egyéni problémától függ. A harmadik fázis a „jó ciklusok” számolásának időszaka. Jó ciklusnak számít az, amikor megfelelő a menstruációs vérzés hossza és intenzitása, megfelelő minőségű az ovulációhoz kötődő nyákciklus felépülése, megfelelő minőségű a peteérés, megtörténik az ovuláció, a ciklus során megfelelő a hormonértékek szintje, megfelelő hosszúságú a luteális fázis, a nőnek nincsenek PMS tünetei és jó a fizikai erőnléti állapota.

Tizenkét „jó ciklus” alatt a várandósság elérésének esélye 98 százalék!

Iratkozzon fel hírlevelünkre