Facebook bejegyzés miatt zártak börtönbe egy pakisztáni keresztényt

A pakisztáni hatóságok letartóztattak egy keresztény férfit, aki Facebook-oldalán tette közzé véleményét az iszlám vallás egyik hagyományáról.

Suhail Masih pakisztáni keresztény férfit még augusztus elején tartoztatták le, miután megkérdőjelezte egy helyi muszlim szokás értelmét. Masih közösségi oldalán a muszlim Eid Al-Asha ünnep húsevés szokásáról azt írta:

„A kecske és a bika vére nem mossa le az emberek bűneit.”

Muhammad Abd Al-Sattar sejk, Nowshera Virkan község vallási vezetője azonnal feljelentést tett Masih ellen, akit a hatóságok még aznap le is tartóztattak. Egy nappal később feldühödött tömeg vette körbe a helyi rendőrkapitányságot és hangos kiabálásokkal követelték a keresztény férfi kiadatását. A szélsőségesek betörték a rendőrség ablakait és összetűzésbe kerültek hatóság embereivel.

A zavaragások hátterében a Tehreek-e-Labbaik Pakistan nevű szélsőséges iszlamista párt áll. A szervezet helyi vezetői feljelentést tettek Masih ellen, ennek alapján istenkáromlás vádjával büntetőeljárást indítottak a keresztény férfi ellen.

A pandzsábi keresztény civil szervezetek több alkalommal adtak be kérelmet a másfél hónapja fogvatartott pakisztáni férfi szabadlábra helyezéséért, de ezidáig nem jártak sikerrel.

 

Khaled Shahdaz, a Nemzeti Támogatási Delegáció katolikus tagja szerint az iszlamista párt nyomást gyakorolt a hatóságokra, hogy a blaszfémiával vádolt férfit bíróság elé állítsák.

Nagyon sok aktivistájuk és szimpatizánsuk van az állami apparátusban, ezért félő, hogy Suhail Masih egész életét börtönben fogja tölteni – nyilatkozta katolikus aktivista a UCA Newsnak.

Hozzátette: az emberek a blaszfémiatörvény betartását vallási kötelezettségnek tartják a pakisztáni vezetés hallgatólagos hozzájárulásával. Emiatt a keresztények örök félelemben élnek, különösen azóta, hogy sokasodnak a templomok és a közösségek ellen elkövetett támadások.

A  pakisztáni keresztények helyzetéről bővebben itt olvashatnak.

SMS-ek miatt halálra ítéltek egy keresztény férfit Pakisztánban

Megöltek egy pakisztáni keresztényt, mert muszlim negyedben vett házat

Óriási keresztet fedeztek fel Pakisztánban

Kiemelt képünk forrása a Linga.org.

Iratkozzon fel hírlevelünkre