Megöltek egy pakisztáni keresztényt, mert muszlim negyedben vett házat

Pakisztánban egy keresztény család két tagjára nyitottak tüzet, miután házat vásároltak egy muszlim negyedben. A családfő a kórházban belehalt sérülésébe.

Az esett még június elején történt, amikor Nadeem Jospeh 600 000 rúpiáért (700 amerikai dollárnak megfelelő összeg) házat vásárolt a pakisztáni Pesawar város muszlimok lakta Sawati Phatak negyedében – közölte az Asia News.

Joseph feleségével, anyósával és két gyerekével költözött be az új házba. Salman Khan azonban, miután megtudta, hogy a újdonsült szomszédja családjával együtt keresztény, azonnal megfenyegette őket. „Hitetleneknek nincs helyük egy muszlim városrészben” – hangoztatta.

A keresztény férfi kiállt a családjáért, bizonyítva azt is, hogy törvényes úton vásárolta meg az ingatlant, majd tudatta a beszámolók szerint drogkereskedelemből élő Khannal, hogy nem hagyja el a házát.

Ezt követően a muszlim szomszéd és fiai  napokig zaklatták Josephet és családját, súlyos következményekkel fenyegetve, amennyiben a keresztény család nem hagyja el a házat.

A TikTokon ígért pénzt a keresztényeknek, ha áttérnek az iszlámra

A támadás napján Khan megjelent a keresztény  család háza előtt és 24 órás ultimátumot adott a távozásra a lakóknak. Nadeem Joseph továbbra sem volt hajlandó elköltözni, és figyelembe véve, hogy Khan és fiai fegyvert tartanak maguknál, megpróbálta riasztani a rendőrséget, de

még mielőtt megtehette volna, hasba lőtték. A támadók ezután a keresztény család többi tagjára fordították fegyvereiket, majd vállon lőtték a nagymamát, Elizabeth Masihot.

A támadást a beszámolók alapján egyetlen szomszéd sem próbálta megakadályozni. A két sérültet a Lady Reading Kórházba szállították. Joseph csak a kórházi ágyból tudta felhívni a rendőrséget, akik a helyszínre érkezve letartóztatták Khan fiait, neki viszont sikerült elmenekülnie és azóta is ismeretlen helyen bujkál.

Nadeem Joseph állapota eleinte stabil volt, majd öt műtétet kellett végrehajtani rajta, ezek között több életmentő beavatkozás is volt. Ennek ellenére az orvosoknak nem sikerült megmenteni a pakisztáni keresztény férfi életét, aki június 29-én elhunyt. Joseph után két gyermek maradt árván – írta meg a brit, üldözött keresztényeket támogató CSW.

Khalid Shahzad keresztény aktivista, aki kapcsolatban áll Joseph családjával és a rendőrséggel, úgy fogalmazott:

„ez a bűncselekmény a pakisztáni kisebbségek elleni intolerancia magas szintjét mutatja.

A fő elkövető még mindig szabadlábon van. A bűnüldöző szerveknek mindent meg kell tenniük azért, hogy elfogják és bíróság elé állítsák” – mondta Shahzad az AsiaNews-nak.

A Pakisztánban élő  keresztényeket gyakran éri  támadás és zaklatás az iszlamista szélsőségesek részéről. Az Open Doors tavalyi jelentése alapján Pakisztán az ötödik helyen szerepel azon országokat tömörítő listán, ahol a keresztények üldöztetésnek vannak kitéve.

A pakisztáni keresztények helyzetéről bővebben itt olvashatnak.

Elrabolt lányáért küzd egy pakisztáni keresztény asszony

Egy éve szabadult Asia Bibi – kisfilmet készítettek róla

Kiemelt képünk forrása az Asianews.it.