Az Ars Sacra-Adullám fesztiválon többről lesz szó puszta művészetnél

Immár negyedik éve a váci Adullám Barlang és kávézó az Ars Sacra keresztény művészetek hetében a gazdag kínálatú, őszi fesztiválját. Idén Vác főtere ad otthont a több napos rendezvénynek szeptember 12-én, 13-án és 19-én. A fellépő előadók között láthatjuk Mező Misit, a Golgota Gospel kórusát, a Magyarország Filharmónia Kft ösztöndíja muzsikusait, Simon András grafikusművészt, a Malek Andi Soulistic zenekarát és az Eucharist keresztény könnyűzenei csapatát. A gazdag kínálatról és a fesztivál szellemi hátteréről a rendezvény házigazdáját, Koczur Máriát, az Adullám Fesztivál főszervezőjét kérdeztük.

– Milyen újdonságokat tartogat az érdeklődők számára az idei Ars Sacra keresztény művészetek hetéhez kapcsolódó váci Adullám Fesztivál?

– Amikor a keresztény művészetről beszélünk, az mindig többlet lehetőséget foglal magában. Egyszerre van jelen a művész, az alkotás és a művész Istenre figyelő hite. Tehát a művészeti alkotásnál mindig több van jelen. Az alkotó mindig megjeleníti azt a közösséget, amelyet Istennel él meg. Az Ars Sacra napok során ebbe a többe kóstolhatunk bele. Az Adullám Fesztivál számára szintén kiemelten fontos, hogy a felkínált programokban

egyszerre lássuk meg Istent, az alkotót, és a művészetében is megjelenő hitét.

Az érdeklődők felé a dalokkal, festményekkel, előadásokkal, koncertekkel hidat tudunk képezni azok felé is, akik istenkapcsolatukban megerősítésre várnak.

– Konkrétan kiket láthatunk majd az Adullám főtéri színpadán?

– Vannak évről-évre visszatérő vendégeink. Szeptember 13-án

az Eucharist együttes is elhozza a legújabb dalait, ráadásul Mező Misivel, a Magna Cum Laude együttes frontemberével adnak közös koncertet.

Szombaton, szerptember 12-én a Magyarország Filharmónia Kft ösztöndíjas fiatal zenészei is fellépnek gyönyörű klasszikus darabjaikkal. Gospel koncertekkel ajándékoz meg bennünket a Malek Andi Soulistic és a Golgota Gospel kórusa.

Malek Andrea gospel turnéra indul

– A transzcendens aspektus a tudományok területén is megmutatkozik majd a programban. Hogyan?

– Szeretnénk egyre szélesíteni a művészeti ágakat, a meghívott előadók változatos listáját. Idén rendezzük meg ezt a fesztivált a negyedik alkalommal. Különlegesen izgalmasnak ígérkezik az a régészeti előadás, amely a bibliai Ezékiás király nyomába ered majd. Ő az egyetlen bibliai király, akivel kapcsolatban több régészeti emlék is fennmaradt, és amelyek mind összhangban vannak a róla szóló ószövetségi beszámolókkal.

– Különböző művészeti ágak is fúzióra lépnek egy-egy produkció során. Honnan jött ez a próbálkozás?

– Rácsodálkozhatunk majd, hogyan tud találkozni két különböző művészeti ág. Egymáshoz igazodnak, kiegészítik egymást és ezzel még nagyobb erővel és még több szinten hirdetik Isten dicsőségét. Ugyanaz a cél és ugyanaz a forrás. Ez a gondolat illeszkedik az Ars Sacra napok ez évi mottójához is: „minden forrásom belőled fakad”. Ahogy a jeruzsálemi templom látomásában is megjelenik ez a kép a dagadó és egyre növekvő forrásról és folyóról, úgy szélesedik azok köre, akik Isten dicsőségére alkotnak. Amerre halad ennek a forrásnak a vize, ott gyógyulások történnek és minden felfrissül a nyomában.

Többről van szó puszta művészetnél.

Fontos a közösségi dimenzió Istennel és egymással. És nem utolsó sorban közösségben a más felekezetű keresztény testvéreinkkel. Egy szív, egy lélek szeretnénk dicsérni az Urat. Ez mindannyiunknak megerősítést jelent a közös cél mentén, amely a szakralitás megjelenéséről szól a művészetben.

– Vác főterére kilépni ezzel a szakrális üzenettel nem túl nagy kitárulkozás a világ felé?

– A kulturálisan egyébként is színes dunamenti várost is gazdagítani kívánjuk az általunk felkínált programokkal, amelyek hidat képeznek minden ember felé Isten békéjével. Az idei, irodalmi mottónk is éppen ezt a szándékot fejezi ki: „átölelt az Isten”. Azt szeretnénk ugyanis, hogy mindenki, aki ezeken a koncerteken és előadásokon részt vesz, átérezhesse Isten békéjét.

Az igazi pihenés, ha az Isten karjaiban lehetünk.

Ebben nagy feladata van a meghívott, előadóművészeinknek. A támogatóink között is nem kevesen vannak olyan személyek, akik nyitottak a jó, a tiszta és a szakrális felé, és ezért anyagi áldozatokat is hoznak. A fesztivál – hiszem, hogy a Szentlélek ajándékaként – már a szervezés folyamatában is missziós feladatot teljesít. Remélem, sokakat megszólíthatunk ezzel az isteni békességgel ezen a két őszi hétvégén.

További olvasásra ajánlott írásunk:

Az idei Ars Sacra-Adullám fesztivál Vác mosolya kíván lenni

A kiemelt képünk forrása a Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre