Az idei Ars Sacra-Adullám fesztivál Vác mosolya kíván lenni

Harmadik éve rendezik meg az Ars Sacra – Adullám Napokat Vácott. A rendezvény az országos Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva kínál gazdag programot keresztény művészek közreműködésével. Az országos fesztivált a Kulturális Örökség Napjaival egy időben rendezik. Az ország legrangosabb szakrális művészeti ünnepségsorozata több mint hatszáz ingyenes programot kínál közel 400 helyszínen, amelyből az egyik Vác gyönyörű, barokk főtere. A keresztény programoknak otthont adó Adullám Barlang Kávézó három estés programjáról kérdeztük Koczur Mária főszervezőt.

Koczur Mária, az Ars Sacra-Adullám Napok főszervezője. Fotó: Gável András

Az Ars Sacra – Adullám Napok az előző évek kincseire alapozva idén is értékeket mutat meg. Egy sorozatról van szó, amely bekapcsolódik az országos programok sorába. Az idei mottó: „Bizonyságtevő örömmel a reménység útján”. – Az üzenet annak hatására született, hogy látjuk a környezetünkben az örömtelenséget, a fáradtságot és a csüggedést. A fesztivál arra akar választ adni a keresztény művészet eszközeivel, hogy valójában mit is jelent az öröm – mondta el a Vasárnapnak Koczur Mária, a keresztény programoknak egész évben helyet biztosító Adullám Barlang Kávézó tulajdonosa és rendezvényszervezője.

Jön az Ars Sacra, az ország legrangosabb szakrális művészeti ünnepségsorozata

– A valódi öröm nem a külső körülmények, hanem a belső biztonság és a kapcsolat gyümölcse – tette hozzá a szervező, aki szerint a lélek derűjének megmutatása önvizsgálatra indít mindenkit: vajon élő és megújult-e a kapcsolatom Istennel és az emberekkel? Koczur Mária az Adullám Napokra is vonatkoztatva elmondta: nem állandóan az új dolgokat kell hajszolnunk, hanem a lelkünkben kell tudnunk megújulni.

– A megújuláshoz néhány dolgot új alapokra kell helyezni. Ez a folyamat sokszor akár fájdalommal járhat, de a továbblépéshez elengedhetetlen – véli az Adullám Barlang Kávézó vezetője.

A belső öröm közvetítésében vállalnak szerepet az idei fellépők saját művészetükkel, valamint a rendezvényt önként támogatók. A három napos programban hallhatjuk a Budapesti Golgota Gospel Kórust, a Vox Nova Baptista Férfi Kórust és az Eucharist Zenekart. A „Kontaktánc” című előadás a táncművészet segítségével adja tovább az evangéliumi értékeket.

– Ahhoz, hogy egy ilyen örömöt képviselni tudjunk, élő kapcsolatra van szükség Isten és ember, illetve ember és ember között. Összejövünk egy közös cél érdekében azokkal, akik ezt meghallják – legyen szó akár a fellépő művészekről, akár a hallgatóságról – mutatott rá a fesztivál lényegére a főszervező. Koczur Mária úgy gondolja, hogy az idei előadások – zene, tánc, tanítások – képesek az üzenet továbbadására.

Posted by Marcsi Koczurné on Tuesday, 10 September 2019

Hatalmas dolog, hogy Vác gyönyörű főtere helyet adhat egy ilyen rendezvénynek, amelynek során

Isten arca körvonalazódhat az érdeklődők lelkében,

akik megtapasztalhatják Isten embereket megmentő szeretetét, és megláthatják az ő dicsőségét. A fellépők a művészetükben megélt Istennel való személyes kapcsolatukból merítettek, és ebből adnak tovább a hallgatóság számára. 

Arra a kérdésre, hogy nem sérül-e a keresztény művészet szent mivolta azzal, hogy profán környezetben jelenik meg, a szervező úgy felelt: „Nem mondhatjuk, hogy valamely hely szent lenne önmagában. Az attól lesz szent, aki és akik benne vannak. A fellépő keresztény művészek, ha rendezett és élő kapcsolatban vannak Istennel, a hely is megszentelődik körülöttük Isten jelenléte miatt. Hasonlóan Martin Smith, a brit keresztény énekestől hallott elgondoláshoz, aki amikor »szerelmes dalt énekel a városnak«, akkor hiszi, hogy Isten személyesen eléri azok szívét, akik ott élnek.

Mi hisszük, hogy a váci emberek szívét eléri Isten az Ars Sacra-Adullám Napok alatt, akiknek ettől jobb és örömtelibb lesz az élete”.

Szerelmes dal… Budapestért

Iratkozzon fel hírlevelünkre