A menyasszonyok boldogan mosolyogtak Bejrút utcáin – aztán jött a robbanás

Videófelvételek mutatják be, ahogy a másodperc tört része alatt minden megváltozik.

Manapság szinte már nem történhet tragédia anélkül, hogy egy vagy több kamera rögzítené az esetet. Az éppen egy hete történt bejrúti kikötői detonációt is megörökítették a főváros több pontján: a Vasárnap.hu bemutatta például, amint egy szentmisét szakít félbe a két egymást követő robbanás. Most újabb videók láttak napvilágot, ezek közül kettő igazán különleges: gyönyörű, boldog menyasszonyok mosolyognak rajtuk az esküvői fotós kamerája előtt, amikor bekövetkeznek a robbanások – és minden egy csapásra megváltozik.

Két esküvői fotós éppen azon igyekezett, hogy a lehető legtökéletesebben örökítse meg az életük legfontosabb eseményére készülő párokat Bejrút utcáin, amikor a főváros kikötőjében bekövetkezett a két borzalmas detonáció. Szándékukon kívül örökítették meg a pillanatokat, amikor a felhőtlen, boldog mosolyok jeges rémületté változtak, mert hirtelen mindent elborított a robbanások hangja és a törmelék.

Ibrahim Kitmitto fotós kamerája előtt is tökéletesen öltözött pár pózolt, klasszikus esküvői beállításban. Aztán bekövetkezik a robbanás, a menyasszony sikoltozni kezd – kirobban a közeli kirakat üvege. Mire a fotós visszatalál a kamerával a kiindulási állapotba, az ifjú házasok sehol, a menyasszonyi autót por és törmelék borítja, sikolyok, sírás szűrődik be a háttérből. Az ifjú párnak szerencsére nem esett baja, másnap egy fotót adtak közre – immár farmerben és pólóban –, együttérzésüket kifejezve az áldozatoknak.

الحمد لله على سلامتنا جميعا

Ibrahim Kitmitto 发布于 2020年8月7日周五

Egy másik fotós, Mahmoud Nakib közreadott videóján hasonló dolgok játszódnak le. A robbanás itt is idillikus képbe „szól bele”: a kamera éppen a menyasszony lábánál lévő csokorra zoomol, a menyasszony mosolyogva pózol. Aztán apokaliptikus képsor következik; zaj, por, törmelék. A házaspár szerencsére ebben az esetben sem sebesült meg, még látni, ahogy az ifjú arát futva vezeti be férje egy épületbe.

Magyarország egyébként elsőként juttatta el gyorssegítségét a nehéz helyzetbe került Libanonnak a Hungary Helps program keretében. A helyszínen magyar orvoscsoport is segíti a bajba jutottakat.

Szomorú képsorok Bejrútból: Egy papot misézés közben ért a robbanás