Segítség a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásához

Több mint 2,2 milliárd forinttal több pénz jut jövőre a költségvetésből a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára szerdán a Vas megyei Iváncon.

Fülöp Attila a Vas Megyei Szakosított Otthonban az ERFO Közhasznú Nonprofit Kft. új telephelyének átadásán elmondta: 2021-ben 45,6 milliárd forint jut a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatására.

A támogatás növelése azért fontos – tette hozzá az államtitkár -, mert a megváltozott munkaképességű vagy a fogyatékossággal élő embereknek is természetes igényük, hogy dolgozzanak, és a munkájukért olyan fizetést kapjanak, amellyel otthonukban, vagy akár egy bentlakásos intézményben biztosíthatják a megélhetésüket.

Fülöp Attila azt mondta: Magyarországon jelenleg 1600 szociális bentlakásos intézmény működik, amelyekben idősek, fogyatékossággal élők, pszichiátriai vagy szenvedélybetegek élnek, számuk meghaladja a százezret.

Ezek az intézmények akkor kerülnek a figyelem középpontjába, ha valamiféle probléma adódik – jegyezte meg, hangsúlyozva: a mindennapjaikról, az intézmények segítő munkájáról, az ott dolgozók áldozatvállalásáról kevés szó esik.

Úgy fogalmazott: a szociális területen végzett munka a közösség érdekében vállalt munka, közösségi szolgálat, amely több figyelmet és elismerést érdemel.

Csizi Péter a FŐKEFE, a Kézmű és ERFO közhasznú nonprofit társaságokból álló cégcsoport ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta: cégeik 9500 embert foglalkoztatnak, dolgozóik 85 százaléka megváltozott munkaképességű ember.

Céljuk, hogy az országban mindenhol – ahol arra igény van – legyen telephelyük. Örömtelinek nevezte, hogy idén, a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére, ötszázzal növelni tudták az általuk kínált munkahelyek számát.

A Vas Megyei Szakosított Otthonban az új telephelyen fedeles iratfűzőket gyártanak, termékeiket az egyik legnagyobb papír-írószer kereskedelmi hálózaton keresztül értékesítik.     

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, Varga Annamária intézményvezető és Berkéné Fincza Zsuzsanna segítő látható Iváncon, a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Vas Megyei Szakosított Otthonban, az ERFO Közhasznú Nonprofit Kft. új telephelyének átadásán 2020. augusztus 12-én. MTI/Varga György

Iratkozzon fel hírlevelünkre