Több tucat keresztényt hurcoltak el egy esküvőről

Az eritreai hatóságok harminc embert hurcoltak el egy esküvőről. Az afrikai ország a hatodik helyen szerepel azon országok listáján, ahol üldözik a keresztényeket.

Tűrhetetlen állapotok uralkodnak Eritreában: miközben szélsőséges iszlamista szervezetek egyre agresszívabban támadják a keresztény közösségeket, a keresztényüldöztetés állami szinten is egyre gyakoribb.

A Misr Alan közlése szerint a napokban egy Aszmarában tartott keresztény esküvőn jelentek meg a központi vezetés emberi. A hívatlan vendégek indoklás nélkül harminc ember hurcoltak el.

A londoni székhelyű Christian Solidarity Worldwide szervezet információi szerint a keresztényeket a Kalay Medeber-i börtönbe zárták.

Ezzel negyvenöt főre emelkedett a fegyház keresztény hitű fogvatartottainak száma. Korábban a helyi hatóságok az eritreai főváros Mai Shihut nevű negyedének templomába hatoltak be és tartóztattak le tizenöt hívőt.

Hivatalos adatok nincsenek, de helyi beszámolók alapján Eritreában több tízezer keresztény raboskodik közel háromszáz fegyintézetbe és munkatáborba elosztva – közölte a Copts Today.

Bár Eritrea lakosságának több mint fele keresztény, mégis mindennapi fenyegetésben élnek. A 2018-ban Etiópia és Eritrea között létrejött békeszerződés csak ideiglenesen biztosított nyugalmat az afrikai ország keresztény lakosságának. Kisebb atrocitások mindig is voltak, de tavaly nyár eleje óta

már az állami hatóságok is bántalmazzák az eritreai ortodox keresztényeket.

Eritrea 1993-ban vált függetlenné Etiópiától. Az ország 48%-a szunnita muszlim, 47,5%-a az Eritreai Ortodox Egyház követője és kis létszámban élnek itt katolikusok és protestáns egyházhoz tartozók is, akik a lakosság 2,5%-át teszik ki.

A Pew Research Center adatai szerint ugyanakkor a keresztények aránya meghaladja a 62%-ot.

Az ország függetlenségével egy időben az etiópiai egyházból kiszakadó Eritreai Ortodox Egyház hárommillió tagot számlál, ugyanakkor csupán 1,7 millióan élnek a hazájukban, a többiek a környező országokba, illetve Európába menekültek.

A 2018 szeptemberében megkötött etióp-eritreai békemegállapodás reményt váltott ki a helyi keresztényekben, az elmúlt hónapokban azonban ismét felerősödtek az eritreai keresztények ellen elkövetett atrocitások.

Az ENSZ emberi jogi bizottsága nemrégiben aggodalmát fejezte ki az Eritreában zajló vallási üldöztetés miatt.

 

A témában olvasásra ajánljuk:

Megtiltották az etióp bíborosnak, hogy belépjen Eritreába

Online tüntettek Eritreáért Londonban

Tanévkezdéskor iskolákat zárattak be Eritreában

Kiemelt képünk forrása az Absalab Eritrea Facebook-oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!