Online tüntettek Eritreáért Londonban

Május végén megtartották az éves tüntetést Eritrea üldözött keresztényeiért Angliában. A vírushelyzet miatt kétséges volt, hogy egyáltalán megrendezik-e az eseményt – végül az online térbe helyezték át.

Május 28-án a koronavírus miatt bevezetett angliai korlátozások ellenére megtartották az éves megemlékezést, tüntetést, kiállást, imaalkalmat Eritrea üldözött keresztényeiért, írja a persecution.org.

Az eseményt általában Eritrea londoni nagykövetsége előtt szervezik, az idei rendkívüli helyzet kapcsán azonban a főszervező, Mervyn Thomas – aki egyébként a Christian Solidarity Worldwide (CSW)  elnöke – így nyilatkozott:

„Karanténba kerülhettünk, de elhallgatni nem fogunk. Az internetes demonstráció keretén belül egy-egy órás istentisztelet is helyet kap. […] Eritreaiak tízezreit üldözik, köztük keresztényeket, akiket tárgyalások nélkül börtönöznek be az országnak több mint 300 olyan helyszínén, mely helyeken az aktivisták szerint életveszélyes körülmények uralkodnak.”

Mervyn Thomas kijelentette: „Immár 17 éve kiállunk az Eritreában keményen elnyomott vallásszabadságért. Az ENSZ ezt az emberiesség ellen elkövetett bűntettnek minősítette. A fiatal keresztények sokszor arra vannak kényszerítve, hogy a fegyveres erőkhöz csatlakozzanak, lehetőségük sincs lelkiismereti megtagadásra.”

Később hozzátette: „Továbbra is azt üzenjük az eritreai hatóságoknak, hogy engedjék szabadon az összes lelkiismereti foglyot, köztük azokat, akiket pusztán vallási meggyőződésük miatt zártak be. Továbbra is szolidaritást vállalunk az eritreai polgárokkal, míg minden börtön ajtaja meg nem nyílik, és mindenki, akit igaztalanul börtönöztek be, szabadon nem bocsáttatik.”

Eritrea kormánya elutasítja az emberi jogok elleni vétség vádját.

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!