Magyar szabadkai polgármesterért imádkozom

„A jelenlegi szabadkai polgármester kampányolása is jórészt abból áll, hogy iszlám vallást gyakorló menekültek számára lakásokat épít: rájuk számít a választásokon. Ebből a politikából nemcsak a magyar lakosoknak van elege, hanem a tősgyökeres szabadkai szerbeknek és horvátoknak is” - mondta Paskó Csaba, a határmenti Alsókelebia római katolikus plébánosa, akivel a szerbiai választás magyar lehetőségeiről és a szabadkai polgármesterválasztás magyar esélyeséről beszélgettünk.

– Szerbiában vasárnap választásokat tartanak. Ismét egyszerre lesz a parlamenti, a tartományi és az önkormányzati voksolás – szokott-e ez problémát jelenteni a vajdasági magyaroknak?

– A törvényt tiszteletben kell tartani, de nem örülünk annak, hogy egyszerre ennyi mindenre kell szavazni. Néhány évtizeddel ezelőtt még mi is külön választottuk a polgármestert és külön az országgyűlési képviselőket. Nekünk, vajdasági magyaroknak a meglévő lehetőségeinkkel kell élnünk:

el kell mennünk szavazni, mert mi kisebbségi létben élünk és az érdekérvényesítésünkben az önkormányzati választások segíthetnek.

Magyarországról nézve mi a déli végeken igyekszünk megmaradásunkért minden nap megharcolni. Ezen a választáson kis helységeinkért, a falvainkért és a kisvárosainkért kell küzdenünk. Nem utolsósorban pedig Szabadka sorsáért, hiszen számunkra nagyon fontos, hogy lesz-e, lehet-e még magyar polgármestere Szabadkának?

Szecessziós homlokzat Szabadkán (Forrás: Flickr.com)

– Milyen eredményre számít az országgyűlési választásokon?

– Ha csak az országgyűlési választást nézzük, akkor természetesen nem mindegy, hogy hány országgyűlési képviselőnk lesz. Meg tudjuk-e tartani az eddigieket, akik kiállnak a magyar kisebbség jogaiért?

Országos szinten a Szerb Haladó Párt a legerősebb, számunkra ők koalíciós partnerek is egyben. Jó barátság alakult ki Magyarország Kormánya és Aleksandar Vučić között is. Mint egyházi személy egyetlen egy politikai pártnak sem vagyok a tagja, de azt el kell, hogy mondjam, hogy számunkra vajdasági magyaroknak a Haladó Párt sem az igazi megoldás.

Országos és önkormányzati szinten nagy különbség van abban, hogy ők hogyan viszonyulnak hozzánk, magyarokhoz.

– Mi az igazi tétje az önkormányzati választásoknak ?

– Az, hogy a most az önkormányzati választások során kell egy-egy iskoláért, egy-egy igazgatói helyért megküzdenünk. Nem mindegy tehát, hogy hol és mennyi magyar polgármester lesz, hogy kiálljon a vajdasági magyarok érdekeiért. Helyi kultúrotthonok, múzeumok, könyvtárak, iskolák képviselete most a választásokon múlik.

Számomra politikai értelemben és szakértelemben is a Vajdasági Magyar Szövetség az a párt, politikai közösség, akik eddig is messze a legtöbbet tettek a vajdasági magyarokért. Úgy gondolom, hogy délvidéki viszonylatban nekünk valóban a VMSZ jelenti a reményt adó politikai erőt. A vezetőik reálisan felmérték a helyi viszonyokat és hogy mit lehet megtenni az itt élő magyarságért.

Nekünk, magyaroknak rájuk kell szavazni.

Szabadka (Forrás: Flickr.com)

– Más határon túli szervezetekhez képest itt is több magyar párt indul a választásokon.

– Igen, ez már csak magyar sajátosság. A VMSZ ellen indult a Magyar Mozgalom önjelölt megmondó emberei sajnos mást eddig nem értek el, csak megosztották az amúgy is fogyó magyarságot. A Vajdasági Magyar Szövetség három magyar vajdasági pártot tömörít. Számomra, mint magyar értelmiséginek nem lehet kérdés, hogy az ő jelöltjeiket fogom támogatni. Látom azokat a szerteágazó tevékenységet, azokat az erőfeszítéseket, amiket értünk, a megmaradásunkért tesznek.

Jövőnk további építéséhez nagyon fontos annak a politikának a folytatása melyet a Vajdasági Magyar Szövetség megkezdett. A Magyar Kormánnyal, Orbán Viktor miniszterelnök úrral egy gyönyörű együttműködés alakult ki, az elmúlt évek nemzetpolitikája, a nemzeti összetartozás gondolata az itteni közösségeket is erőteljesen felkarolta. Rengeteget jelentenek a gazdasági, a kulturális támogatások,

és nem utolsósorban a kettős állampolgárság, hogy végre mi is elmondhatjuk, hogy a nagy nemzethez tartozunk!

– Vasárnap dől el az is, hogy ki lesz Szabadka polgármestere. Mekkora eséllyel indul a címért a Vajdasági Magyar Szövetség polgármesterjelöltje, dr. Pásztor Bálint?

– Szerbia hatodik legnépesebb városa, a 150 ezer fős Szabadka. Jelentős magyar múltú település: Kosztolányi Dezső és Csáth Géza városa, zenei szempontból is roppant jelentős Lányi Ernő, Gaál Ferenc zeneszerzők is itt éltek és alkottak. Szabadka arculatját jelentő csodálatos szecessziós épületek, mind a magyar világhoz kötődnek.

A mostani polgármester – noha a Haladó párthoz tartozik – való együttműködés igencsak erőltetett menet volt… A jelenlegi polgármester Bogdan Laban megválasztása után az elsőszámú helyekre Belgrádból, Újvidékről hozott fel olyan embereket, akiknek semmi közük a Vajdasághoz, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia szelleméhez, kulturális lüktetéséhez.

Érezzük is Szabadka erős balkanizálódását.

Ráadásul megkezdődött a menekültek befogadása is. Keveset szólnak róla Magyarországon, de a migránsok közül sem akar mindenki nyugatra menni, vannak, akik itt keresik a boldogulásukat. A jelenlegi polgármester kampányolása is jórészt abból áll, hogy iszlám vallást gyakorló menekültek számára lakásokat épít: rájuk számít a választásokon.

Ebből a politikából nem csak a magyar lakosoknak van elege, hanem a tősgyökeres szabadkai szerbeknek és horvátoknak is.

Született szabadkai vagyok, 45 éve itt élek, nagyon fontos számomra a város jövője. Nagyon örülnék, ha ismét magyar lenne a polgármester. Nem akarok reménytelennek vagy pesszimistának tűnni, de tudom, hogy a magyar értelmiség egy jelentős része már elment innen, azok akik igazán fel tudták mérni ennek a választásnak a fontosságát.

Sokan vannak még itt a magyarok közül csak nem biztos, hogy ők eléggé érzik a választás súlyát.

Arra kevés az esély, hogy csak a magyarok szavazatával lehessen dr. Pásztort Bálintot a VMSZ polgármesterjelöltjét megválasztani. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy a VMSZ megtalálja a módját arra, hogy más párttokkal összedolgozva, összhangban változást érjenek el Szabadkán. Ezért imádkozom és bízom benne, hogy ez sikerülni fog.

 

Tóth Gábor

Kiemelt képünk forrása: Flickr.com