Tanévkezdéskor iskolákat zárattak be Eritreában

Az asmarai vezetés a nyár elején a katolikus egyházhoz tartozó egészségügyi intézményeket, most iskolákat kobzott el – közölte a FRI.

A Francia Nemzetközi Rádió (FRI) tudósítása szerint szeptember 3.-án a Keren városban működő Szent József Iskola tanévnyitóján a diákok mellett az eritreai hadsereg katonái is megjelentek, akik erőszakkal elfoglalták az oktatási intézményt és hazazavarták a tanulókat. Az eset megismétlődött Massawa és Mendefera iskoláiban, illetve további öt másik eritreai településen.

Egy eritreai pap szerint az asmarai vezetés ötven egyházi iskola igazgatóját figyelmeztette, hogy ne vegyenek fel új tanulókat a következő félévre.

Az erőszakos államosítás azután történt, hogy a nyár elején hasonló körülmények között huszonkilenc, a katolikus egyház által működtetett kórházat és egészségügyi központot foglalt el az eritreai hadsereg.

A tanévnyitás napján összesen nyolc katolikus iskolát záratott be az eritreai hadsereg.

Az ország vezetésében nagy szerepet játszó hadsereg annak ellenére hajtja végre Isaias Afewerki elnök utasításait, hogy az országban nincs megfelelő számú és jó színvonalú oktatási és egészségügyi intézmény.

Bár az Eritreai Katolikus Egyház kis létszámú közösséggel bír, mégis komoly részt vállal szociális, oktatási és egészségügyi területén. A katolikus egyház majd ötven iskolát és száz óvodát működtet. A keresztény oktatási intézmények vallási megkülönböztetés nélkül fogadnak diákokat és oktatókat.

Afewerki diktatórikus rendszere egy soha hatályba nem lépő, 1995-ös törvényre hivatkozik. A hatályon kívüli jogszabály arról rendelkezik, hogy a humán közszolgáltatást nyújtó intézményeket kizárólagosan az állam működtetheti.

Az eritreai egyházi vezetők szerint az ország totalitárius rendszerének célja, hogy kisemmizze és ellehetetlenítse a keresztény egyházakat. Június 25.-én az eritreai püspökök három hetes böjttel és közös imádsággal tiltakoztak az állami erőszak ellen.

A katolikus egyház nem egyedüli elszenvedője a diktatórikus rendszer büntetőintézkedéseinek.Az Eritreai Ortodox Egyházhoz az ország lakosságának közel fele tartozik, mégis már évekkel ezelőtt elvesztette majd összes intézményeit.

Az állami erőszak a keresztény hívekre is lesújt. Ahogyan korábban írtuk, júniusban Keren városban biztonsági erők több tucat keresztény tartoztattak le, majd vádemelés nélkül börtönbe helyezték őket. A letartóztatott hívőknek felajánlották a szabadságot, cserébe  meg kellett tagadni Jézus Krisztusba vetett hitüket. Becslések szerint vádemelés nélkül mindegy ezer eritreai keresztényt tartanak fogva.

 

kép: amera.nl