Újabb kivándorlás fenyegeti a libanoni keresztény közösséget

A nehéz gazdasági helyzet miatt a keresztények kivándorlásától tartanak a libanoni egyházi és világi vezetők.

A bejrúti vezetés április elején elrendeltre a határok lezárását, az utazás és a kijárás korlátozását – ennek köszönhetően nemcsak a járvány terjedését tudta megállítani, hanem a külföldre kivándorolni szándékozó fiatalok ezreit is otthonmaradásra kényszerítette – közölte a Libanon Debate.

A közel-keleti ország tavaly októberben államcsődöt jelentett be. A kormány lemondott, libanoniak tízezrei mentek  az utcára tüntetni – a korrupció felszámolását, átlátható kormányzást, illetve olyan új választási törvényt követelve, amely felszámolná a mostani, felekezeti alapú választási rendszert.

Libanon gazdasága szinte teljesen összeomlott, miután az államkassza kiürült és csődöt jelentett be a Hariri kormány.

A fiatalok körében a munkanélküliség meghaladja a 60%-ot. A libanoni fiatalok többsége ezért külföldön próbálna meg boldogulni. Az elmúlt évtizedek gazdasági és politikai válságai miatt már több százezer libanoni keresztény menekült el hazájából.

Nincs olyan keresztény család, amelynek ne lenne külföldön rokona, így a fiatalok többsége a korábban kivándorolt családtagokhoz költözne, akik támogatják az újonnan emigrált rokonukat, míg az nem talál munkát.

A libanoni hatóságok és keresztény vallási vezetők attól tartanak, hogy mindezek miatt drasztikusan lecsökkenhet az országban élő keresztény száma.

A jövő hónap elejétől ismét megnyithat a bejrúti nemzetközi repülőtér, ami fiatalok tízezreinek ad lehetőséget elutazni az országból.

A damaszkuszi székhelyű Melkita Görögkatolikus Egyház vezetője, Youssef Absi pátriárka megkérte a libanoni püspököket, hogy engedjék át az egyház földjeinek művelését a keresztény közösségnek, ezzel csökkentve a munkanélküliséget a fiatalok körében.

Libanon az egyetlen arab állam, ahol az alkotmány szerint keresztény elnök lehet.

Ezt a jogot a keresztények akkor vívták ki maguknak, amikor többségben voltak. Ugyanis az 1932-es népszámlálás alapján még a lakosság 58.7%-a tartozott valamelyik keresztény egyházhoz. 2018-as adatok alapján azonban a keresztények aránya közel a felére, 30.6%-ra csökkent.

Libanon lakossága 4.3 millió – a migrációban élő libanoniak 12-18 millióan lehetnek, többségük keresztény hitű.

Tíz keresztény minisztere van az új libanoni kormánynak

Libanonban megállt a keresztény lakosság fogyása

Szijjártó: Libanon stabilitása elemi érdek

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre