Szijjártó: Libanon stabilitása elemi érdek

Libanon térségének eseményei közvetlen hatással vannak az Európai Unió (EU) biztonsági helyzetére, ezért az uniónak és benne Magyarországnak elemi érdeke, hogy béke és stabilitás legyen az államban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón Budapesten kedden, miután megbeszélést folytatott Gibran Bászil libanoni külügyminiszterrel. A magyar tárcavezető azt mondta: Libanon minden nagyrabecsülést megérdemel, mert kétmillió, Szíriából menekült ember ellátásáról gondoskodik, miközben az ország népessége mindössze hatmillió.

Éppen ezért az EU-nak támogatnia kell Libanont, a nemzetközi közösségnek arra kellene összpontosítania, hogy a menekültek hazajuthassanak – hangoztatta.

Tartózkodni kell minden olyan folyamat „inspirálásától”, amely újabb migrációs hullámot indítana meg Libanon felé, és minden olyan döntéstől, amely azt eredményezné, hogy a kétmillió menekült hosszú távon vagy véglegesen a közel-keleti államban akarjon maradni – jelentette ki Szijjártó Péter.

A kormány alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol baj van, és nem a bajt oda, ahol nincsen – jegyezte meg. Ezért arra törekszenek, hogy támogassák a kétmillió, Libanonban tartózkodó menekült hazatérését, amihez az kell, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek Szíriában – tette hozzá.

A magyar miniszter közölte, hogy Gibran Bászil a II. Nemzetközi konferencia a keresztényüldözésről című rendezvény miatt érkezett Budapestre.

Magyarország többféleképpen is támogatja Libanont. Nemsokára ötven katonát küld az országba az ENSZ békefenntartó missziójába, így a már ott tartózkodó négy tiszttel együtt ötvennégy fős kontingens teljesít majd szolgálatot Libanonban.

Szijjártó Péter úgy folytatta: a magyar kormány 1,5 millió dollárból már felújított harminchárom keresztény templomot Libanonban. A keddi találkozón abban állapodott meg partnerével, hogy újabb harminc keresztény templom rekonstrukciós költségeit vállalják át, 2 millió dollárt biztosítanak.

Mivel Libanonnak óriási a szerepe a terrorizmus elleni küzdelemben, ezért folyamatban van egy együttműködési megállapodás megkötése a két ország terrorelhárítással foglalkozó hatóságai között – mondta a magyar tárcavezető.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy évente ötven ösztöndíjat biztosítanak libanoni hallgatóknak magyar egyetemeken.

Gibran Bászil szintén kiemelte, hogy mennyire fontos Libanon stabilitása. Ha ez nem valósul meg, akkor olyan „szélsőséges hullámok” keletkezhetnek, amelyek Európába is eljuthatnak. Holott nem szabadna még több migránst engedni a kontinensre, a menekülteknek vissza kellene térniük a hazájukba – vélekedett a libanoni külügyminiszter.

Annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy senki ne üldözzön senkit, mert az instabilitáshoz vezet. Libanon nagyon sokszínű, és ennek a mintának a megőrzése lényeges – fűzte hozzá.
A közel-keleti államnak reformokra van szüksége, és Magyarország megérti ezt – mondta Gibran Bászil.

Úgy vélekedett, hogy folyamatosan fejlődik a két ország viszonya.

Az eseményen a két külügyminiszter egyetértési megállapodást írt alá a tárcáik közötti diplomáciai csereprogramról.

Gibran Bászilt Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta a Karmelita kolostorban.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre