Drámai erővel világít rá a keresztények globális helyzetére a Gatestone májusi jelentése

A Gatestone Intézet országokra lebontva tette közzé jelentését, amely tételesen sorra veszi, mi történt májusban a keresztényüldözés témájában.

A jelentés az eseteket nem csupán országok, hanem az atrocitások típusa szerint is csoportosította.

A jelentés Keresztények lemészárlása, kivégzése fejezetében a legtekintélyesebb részt Nigéria kapta. Az országgal kapcsolatban a Christian Solidarity International az év első felében már figyelmeztetést adott ki: Nigériában genocídium, tudatos népirtás zajlik. 2020 januárjától májusig a terroristák legalább 620 kereszténnyel végeztek. Különösen érdekes az arányszám, amely a világszerte ismert Boko Haram és a nomád fulánik áldozatait jellemzi: a fulánik kezéhez több mint háromszor annyi áldozat vére tapad. A jelentés kitér arra is, hogy

Nigériában 2009 óta (gyakran emlegetik ezt az évet, mint a bajok kezdetét, ekkor hajtott végre először nagyszabású akciót a Boko Haram) nem kevesebb mint 32 000 kereszténnyel végeztek. 

Kongóban a Szövetséges Demokratikus Erők nevű terrorcsoport, amely korábban hűséget fogadott az Iszlám Államnak, 17 keresztény emberrel végezett május folyamán, miközben az ország 95%-a keresztény, tehát itt a többségi társadalmat támadják.

A jelentés külön tárgyalja a Keresztény templomok, temetők és feszületek ellen elkövetett támadásokat. 

Görögországban az illegális bevándorlók több templomot is feldúltak, gyakran illemtelenül illemhelyként használják a megszentelt épületeket. A mélyen vallásos lakosság körében egyre nő a feszültség. A 2016-ban Nobel Békedíjra jelölt Leszbosz szigetén a megoldatlan helyzetből fakadó frusztráció és a közbiztonság mint fogalom megszűnése vált általánossá.

A Gatestone Törökország, Pakisztán, Egyiptom, Mozambik, Nigéria, Algéria, Irán kapcsán, de közelebbi országok kapcsán is, mint Franciaország és Szerbia, tárgyalja a májusi incidenseket, melyek közt a gyújtogatás, gyűlölet-graffitik, keresztek ledöntése, temetők traktorral való felszántása, templomrombolás szerepelnek.

Ezek közül is kiemelkedik a Nigériában történt eset, ahol május 7-én helikopterrel bombáztak le egy templomot. Szerbiában pedig két muszlim bevándorló mise közben fosztotta ki a belgrádi Szent Alexander templomban összegyűlt híveket.

Az Emberrablások, szexuális erőszaktevések, keresztény nők erőszakos áttérítései kategóriában is Nigéria áll az első helyen, azonban Pakisztánból és Egyiptomból is folyamatosan érkeznek az ilyen eseményekről beszámoló hírek. Míg az utóbbi két országban elvétve találkozunk az egy-egy ember esetéről szóló értesülésekkel, addig az afrikai országban még mindig nagyon nagy számban rabolják el a keresztényeket. A témával közelebbről ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Az utolsó kategória, bár az előbbiekhez képest kisebb volumenűnek tűnhet, mégis önálló lábakon áll, ugyanis egész tömegek életét keseríti meg. A Kereszténygyűlölet és zaklatások témájában megjelenik Ausztria, ahol a „Keresztényeknek veszniük kell” és az „Allah akbar” graffitik tömege jelent meg az utóbbi időben. Ezeknek az eltávolítása már megkezdődött, a javítási költségek hamar több száz euróra ugrottak.

A pakisztáni vírushelyzetben kiéleződött keresztény-megkülönböztetésről (az osztott élelmiszersegélyek keresztényektől való megtagadásáról) korábban már beszámoltunk, szintúgy az ugandai incidensről, ahol egy muszlim apa megégette a saját lányát, amiért az áttért a keresztény hitre.

A Gatestone Intézet 2011, az Arab Tavasz óta készít tematikus jelentéseket a világban zajló keresztényüldözésről. Kezdetben még csak a muszlimok által elkövetett eseményekről állítottak össze riportokat, majd egyre inkább nyitottak a globális helyzet bemutatása felé.

 

Kiemelt képünkön egy bevándorlók által feldúlt leszboszi kápolna látható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre