Iszlamista rajtaütésben többen meghaltak Burkina Fasoban

iszlamisták terrorizmus afrika burkina faso

Legkevesebb hét ember meghalt, köztük két katona, amikor fegyveresek megtámadták a biztonsági erők egyik állását Burkina Faso északi részén - közölték kedden a helyi hatóságok.

A támadás még hétfő éjjel történt. A fegyveresek járőrözés közben ütöttek rajta a helyi katonákon. Az öt civil áldozat őket segítő önkéntes volt – mondta el egy katonai forrás, aki szerint négy másik ember megsebesült a támadásban – adta hírül az MTI.

A támadás elkövetőjeként a főleg Maliban aktív Iszlámot és Muzulmánokat Támogató Csoport (GSIM) nevű terrorszervezet jelentkezett, amely a Száhel-övezet legnagyobb dzsihadista szerveződése, és az al-Kaidával áll szövetségben. Szerintük kilenc katonát öltek meg, fegyvereket és járműveket is zsákmányoltak.

Burkina Faso mindig is egy békés ország volt. 2016-tól kezdődtek az iszlamisták támadásai, amelyek a tavaly évben csúcsosodtak ki. Az ország hadserege próbálja visszaverni és felszámolni a terroristákat, akiknek viszont kimeríthetetlen az utánpótlása. Az ország vezetése el akarja kerülni, hogy az iszlamisták állandó bázisokat alakítsanak ki, de a mostani helyzet a terroristák megerősödésére ad indokot.

A térségből százezrével menekülnek el, az országot humanitárius katasztrófa fenyegeti. A jelenlegi helyzet alapján külföldi segítség nélkül a keresztény közösségek nehezen maradnának fent.

Ezeknek az embereknek se az élelmezése, se a vízellátása, se a menedéke nincs megszervezve. Az életben maradáshoz nélkülözhetetlen alapszükségleteknek gyakorlatilag a lehetősége sincs megteremtve.

A magyar kormány a Hungary Helps Program keretében támogatja a nyugat-afrikai ország keresztény közösségeit. Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár december elején Burkina Fasoban járt, ahol személyes tapasztalatok alapján a helyiek bevonásával  vizsgálta meg, milyen módon tud rajtuk segíteni a Hungary Helps Program, melynek alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt Európába hozni.

Kiemelt képünk forrása Combating Terrorism Center

Iratkozzon fel hírlevelünkre