Dr. med. habil. Bangóné megmondja a frankót

Magam sem vagyok egy feketeöves virológus-epidemiológus, ezt előre kell bocsátanom. Mégis úgy vélem, pandémia idején az internet kormányellenes majréval történő teleköhögése ellenjavallt. Nyugodtan önkéntes karanténba lehetne helyezni egy időre az uszító jellegű megnyilvánulásokat – jól el lesznek ott, ne féltsük őket, legfeljebb elpárolognak belőlük a toxikus sületlenségek. Háború idején se lődözzük a saját hadvezérünket, ugye, már ha nem akarunk kollektíve elhullani a csatamezőn.

Ahogy a nagy prédikátor, Sokszorbérmálkozó Ferenc szokott inteni: „Békét kellene teremteni!”

Ehhez képest mi a gyakorlat. „Ez aztán a felelős viselkedés! Nem számít, itt semmi! Gyerekek, szülők, pedagógusok, nagyszülők egészsége?” – szirénázik az MSZP patkányügyi főreferense, a felelős politizálás nagyasszonya, amiért a kormány a 13. számú megbetegedés után nem engedélyezte, hogy az iskolák összevissza rendeljenek el szünetet, random ráeresztve a tiniket a plázákra. „Nem ura a kormányfő a helyzetnek! Elvesztette a vezetés képességét! Szegény hazám…!” – uszít nagy nyilvánosság előtt a köznyugalom megzavarására alkalmas módon (Btk. 336. §) a fent említett Ferenc, a válsághelyzetek és a társadalmi feszültségek közismerten kiváló menedzsere.

Nos. Én tényleg nem akarok senkit kibillenteni az Orbán-fóbiával gondosan körülszigetelt komfortzónájából, de érdekességképpen megjegyeznék ezt-azt, minden aggódónak.

Egyrészt. A járvány kezdeti szakaszában olyan országok folyamodtak iskolabezárásokhoz, mint az illiberális Azerbajdzsán vagy Kazahsztán, és olyanok vártak ki ezzel a lépéssel, mint Bezzegausztria, Belgium, Dánia és Luxemburg. Azt akarja mondani az ellenzék, hogy utóbbi országok, köztük a fullszoci kormány vezette Dánia, vagy éppenséggel a libsi-szoci-zöld kormánnyal, meleg miniszterelnökkel és Jean Asselbornnal megáldott Luxemburg totálisan felelőtlenek, és semmibe veszik állampolgáraikat? Ártatlan kis gyermekeket, védtelen, beteg időskorúakat? Vagy ha ők várnak a háromszázadik megbetegedésig, az européer megfontoltság, ha viszont Orbán Viktor vár a huszadikig, az tűrhetetlen totojázás?

Másrészt. Azokban a napokban, amikor a magyar kormány kerek perec betiltotta a 100 fősnél nagyobb rendezvényeket, a járvány előrehaladottabb stádiumában lévő nyugat-európai országok vezetői épp csak javasolták (és hangsúlyozottan csupán javasolták) az 1000 (ezer) fősnél nagyobb csődületek mellőzését – sőt, a belga kormány a szabadtéri rendezvényeket létszámtól függetlenül simán megtarthatónak vélte. Kimondhatjuk, hogy az ellenzék logikája szerint a liberális belga miniszterelnök-asszony kevésbé ura a helyzetnek, mint Orbán Viktor? Vagy teljesen mindegy, mit tesz egy fideszes politikus, nyugati kollégái per definitionem különbek nála?

Aztán. A liberális holland kormányfő 321 megbetegedésnél hozta meg az első intézkedést: megkérte az embereket, hogy találkozáskor kerüljék a kézfogást. Megállapíthatjuk, hogy ehhez képest nálunk nagyüzemi védekezés megy, vagy muszáj inkább mantrázni, hogy mindmeghalunk, merazorbán?

Tegye a szívére a kezét (amúgy gyurcsányosan) minden ellenzéki: hát érdekében állna a miniszterelnöknek kiirtani a COVID-19 által veszélyeztetett ún. fidesznyuggereket, növelve ezáltal a momentumos szinglik társadalmon belüli arányát? Nyugodtan vélelmezhetjük, hogy nem.

Úgyhogy higgadjunk le, maradjunk veszteg, és próbáljunk megbarátkozni a gondolattal: a kormányfő teszi a dolgát, és egyelőre népességarányosan Magyarország a legsikeresebben védekezők között van Európában. 

Francesca Rivafinoli

Kiemelt kép: Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő. – MTI/Koszticsák Szilárd