Nigériai püspökök utcai tiltakozást szerveztek a Boko Haram ellen

Békés tüntetést tartottak vasárnap a nigériai főpásztorok Abudzsában, a főváros központjában. A püspökök tiltakozásuknak adtak hangot a közel százmillió nigériai keresztény nevében, akiknek fele katolikus – adta hírül a VaticanNews.

A vasárnap megtartott felvonulást Augustine Akubueze  a Nigériai Püspöki Konferencia elnöke vezette, aki szerint a szövetségi kormány nem biztosítja megfelelően a keresztények biztonságát a Boko Haram szélsőséges iszlamista terrorszervezet és a muszlim fuláni pásztorok erőszakcselekményeinek megsokszorozódásával szemben.

„Tiltakozunk az ártatlan nigériaiak brutális megölése ellen, amelyeket Boko Haram és a terrorista pásztorok követnek el. Békés tiltakozást indítunk Nigériában több mint százmillió keresztény azon belül ötven millió katolikus nevében” – nyilatkozta  Augustine Akubueze érsek a Fides missziós hírügynökségnek.

Akubueze érsek azoknak a nigériaiaknak a szócsövévé vált, akik belefáradtak a kormány kijelentéseibe, amelyekkel továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy már legyőzték a terroristákat. A hetekben történt garkidai vérengzésről ugyanakkor a világ számos pontján cikkezett a sajtó.

A Nigériai Püspöki Konferencia elnöke felhívta a figyelmet, hogy már túl sok tömegsír keletkezett, túl sok embert raboltak el, otthonok, templomok, mecsetek és szemináriumok sokaságait pusztították el a terroristák.

 „Isten gyermekeinek meggyilkolása gonoszság. Ahogy az is gonoszság, ha nem védik meg az ártatlan embereket a támadásoktól. Továbbá az is gonoszság, amikor nem üldözik a terroristákat” – fogalmazott Akubueze érsek.

A főpásztor szerint a szövetségi kormány hallgatása  és a támadások elbagatellizálása a bűncselekményeknek a támogatásával egyenértékű. Az érsek emlékeztetett a hatóságok enyhe reakciójára Lawan Andimi tiszteletes meggyilkolása után, amelyet január 20-án hajtottak végre.

Bár a nigériai kormány előző pénteken több évnyi struccpolitika után elismerte, hogy a Boko Haram szándékosan támadja a nigériai keresztények falvait, de a  sokkal több keresztény áldozatot követelő fulánik támadásairól nem esett szó.

Hasonló tiltakozó felvonulást már szervezetek a nigériai keresztények.  A február elején megrendezett meneten több mint ötmillióan álltak ki az üldözött keresztényekért, a meggyilkoltak emlékéért, felhívva elsősorban kormányuk, de a világ figyelmét is arra, hogy napi szintű támadásokat kell elszenvedniük, ami rengeteg emberáldozattal jár. A nigériai keresztények szerint az országot felperzselő Boko Haram és a fuláni pásztorok ellen a mai napig nincs határozott és szervezett fellépés.

A tiltakozás napján egy szélsőséges csoport elrabolta Davide Echioda atyát, az otukpói egyházmegye papját.

A tiszteletes az ochobói  szemináriumban dolgozott és vasárnap Utonkon településre utazott, hogy szentmisét mutasson be. Délután hazatérőben fegyveresek feltartóztatták az úton, elvették és összetörték telefonját. A papot kocsiba kényszerítették, majd nyomuk veszett.

 

Kiemelt képünk forrása a VaticanNews.

Iratkozzon fel hírlevelünkre