Gigantikus felvonulást rendeztek Nigériában a meggyilkolt keresztényekért

A február elején megrendezett meneten és tüntetésen több mint ötmillióan álltak ki az üldözött keresztényekért, a meggyilkoltak emlékéért.

Február 3-án Nigéria 28 államában összesen több mint ötmillió keresztény vonult fel (magyarországi viszonylatban ez olyan, mintha nagyjából másfél Debrecen mindenestül utcára vonult volna) és tüntetett, felhívva elsősorban a kormányuk, de a világ figyelmét is arra: nem normális az, hogy napi szinten kell az őket ért erőszakos támadások miatt emberáldozatokkal számolni, hogy az országot felperzselő Boko Haram és a fuláni pásztorok ellen a mai napig nincs határozott és szervezett fellépés.

Az öt kilométeres távra tervezett menetet a lagosi Megváltott Keresztények pünkösdista templom elöljárója, Enoch Adeboye vezette.

A sétát megelőzően három napos böjtöt hirdettek, annak csúcspontjaként vonultak az utcára a nigériai keresztények. 

A Nigériai Keresztények Egyesülete (CAN) azért hirdette meg a programot, hogy felhívja Muhammadu Buhari elnök figyelmét és cselekvésre sarkallja az országszerte történő értelmetlen kereszténygyilkosságok ellen, írja a persecution.org.

Korábban is terveztek már hasonló menetet, ám Adeboye eddig minden alkalommal visszautasította az annak vezetésére szóló felkérést. Több politikus is üdvözölte mostani beleegyezésének hírét. Érdekesség, hogy Yemi Osinbajo elnökhelyettes is Adeboye gyülekezetének tagja.

 

Kiemelt képünk forrása az International Christian Concern.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre