Ha szükséges, több ezer katonát tudunk a határon biztosítani! – Benkő Tibor a Vasárnapnak

Magyarország déli határainak védelme felértékelődik a következő hetekben, hónapokban. Benkő Tibor honvédelmi minisztert kérdeztük a magyar határ jelenlegi védelméről és további műszaki határzárak telepítésének lehetőségéről.

– A múlt héten valósággá vált Törökország fenyegetőzése: százezrek indultak el a török menekülttáborokból Európa felé. Felkészült Magyarország egy újabb migrációs hullám megfékezésére?

– Magyarország 2015 óta folyamatosan és jelentős erőkkel fenntartja határvédelmét. Az elmúlt évek következetessége is megmutatja, hogy felkészültünk bármiféle, a magyar határnál jelentkező migrációs nyomás megfékezésére. 2015-ben Európában elsőként zártuk le a zöldhatárt, és fogalmaztuk meg azt, hogy Magyarországra engedély nélkül, igazolatlanul senki nem léphet be. A határőrzés felelőse a Belügyminisztérium, a Honvédség kisegítő erőként vesz rész benne. Természetesen annyi katonát biztosítunk a határ mellé, amennyit a Belügyminisztérium igényel. A korábbi években a katonák létszáma csökkent, mert a rendőrség önállóan is el tudta látni ezt a feladatot, az elmúlt hetekben már jelentősen növeltük a katonaállomány létszámát a magyar határ mentén.

Ha szükséges, akkor több ezer katonát tudunk a határon biztosítani.

Bármiféle nyomás alakulna ki a magyar határ mentén, készen állunk arra, hogy a rendőrség erőit megfelelő létszámmal, eszközökkel, felszereléssel tudjuk segíteni és támogatni munkájában. Továbbra is megtartjuk azt, amit Magyarország 2015-ben vállalt, hiszen ez a magyar emberek érdeke.

Megőrizzük az emberek békéjét és biztonságát, megvédjük mindazt, ami a miénk!

Menekültek a görög-bolgár határnál fekvő törökországi Edirnében 2020. február 29-én. (Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin)


– A magyar–román határ mellett nincs kerítés. Megfelelően lehet védekezni ezeken szakaszokon?

– Természetesen! A tervek már 2015-ben elkészültek. Eddig nem volt szükség arra, hogy a román határ mentén is kialakítsunk műszaki határzárat. Mindezektől függetlenül az ellenőrzés ott most is folyamatosan működik. Ha a helyzet megkívánja, készek és képesek vagyunk a műszaki határzár kiépítésére.

– Egy közösségi oldalon mára országos imát hirdettek a határt védőkért. Mit szól a kezdeményezéshez?

– Nagy elismeréssel és köszönettel tartozunk mindenkinek, aki bármilyen módon elismeri azt a munkát, amit a határ mellett a rendőrök, a katonák, illetve az önkéntesek végeznek Magyarország biztonsága érdekében. Az elődeink által megalkotott értékeinket meg kell védenünk.

Van hazánk, vannak szeretteink, akikért felelünk. Megóvásuk mindannyiunk számára fontos.

 

Gyöngy-Pethő Krisztina

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre