2020 nagy reménysége, Giorgia Meloni – nő, anya és keresztény

A The Times brit napilap 2020 legbefolyásosabb nemzetközi politikusból álló rangsorán hatodik helyre került Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (Fdl) nevű párt alapító elnöke. A lap értékelése szerint a politikusnő kevesebb mint két év alatt tudatos bővítéssel több mint duplájára emelte az FdI 2018-as parlamenti választásokon elért 4,4 százalékos támogatottságát, amelyet jelenleg 10 százalékra mérnek a kutatások. Hogy mit érdemes tudni az olasz politikusnőről és és mit várhatunk tőle a jövőben, portrénkból kiderül.

Korai évek

Giorgia Meloni 1977. január 15-én született Rómában, családjával Garbatellában, Róma egy külvárosi kerületében éltek. Édesapja adótanácsadó volt, aki Giorgia 7 éves korában elhagyta a családot.

1992-ben, 15 évesen csatlakozott az Ifjúsági Fronthoz (Youth Front), a neofasiszta Olasz Társadalmi Mozgalom (MSI) ifjúsági tagozatához. Ezekben az években alapította meg a Gli Antenati (Az Ősök) hallgatói összefogást, amely részt vett a Rosa Russo Iervolino miniszter által támogatott közoktatási reform elleni tiltakozásban.

1996-tól a Student Action hallgatói mozgalom és az olasz oktatási minisztérium által létrehozott Student Association fórum vezetője. Ezekben az években dajkaként, valamint pincérnőként és csaposként is dolgozott Róma egyik leghíresebb szórakozóhelyén, a Piper Klubban. A római Amerigo Vespucci Intézetben kíváló eredménnyel végzett.

1998-ban, miután megnyerte az előválasztásokat, Róma tartomány tagjává választották (Province of Rome), amely tisztséget 2002-ig töltötte be. 2000-ben országos igazgatóvá választották, 2004-ben pedig az Ifjúsági Akció (Youth Action), a párt ifjúsági szárnyának első női elnöke. Ebben az időszakban a Olaszország Fiai (Sons of Italy) frakció vezetője is volt.

Egy felívelő politikai pálya

A 2006-os általános választásokon Meloni bekerült az olasz Képviselőházba, később a kamara legfiatalabb alelnöke lett. Még ugyanebben az évben újságíróként is elkezdett dolgozni.

2008-ban kinevezték ifjúságpolitikai miniszterré a Silvio Berlusconi vezette negyedik kabinetben, amely pozíciót 2011. november 16-ig töltött be, ekkorra ugyanis a miniszterelnököt a pénzügyi válság és a nyilvános tüntetések következtében lemondásra kényszerítették.

Giorgia Meloni volt a legfiatalabb miniszter az Olasz Köztársaság történetében.

2008. augusztusában Meloni felkérte az olasz sportolókat, hogy bojkottálják a pekingi olimpiai játékok megnyitó ünnepségét, kifejezve egyet nem értését a Kína által Tibet irányában alkalmazott politikájával; ezt a nyilatkozatot azonban Berlusconi és Franco Frattini külügyminiszter is kritikával illették.

2009-ben pártja a Berlusconi vezette Hajrá Olaszországgal (Forza Italia) együtt beolvadt a Szabadság Embereibe (Il Popolo della Libertá), és átvette az egyesült párt ifjúsági tagozatának ifjúsági szekciója elnökségét.

Még ugyanebben az évben megszavazta az eutanázia elleni, hangsúlyosan életpárti törvényt.

2012. novemberében bejelentette, hogy vitában áll a Szabadság Emberei Párt vezetésével Angelino Alfano személye kapcsán és a párttal ellentében nem tartja célszerűnek a Monti-kabinet támogatását. Az elsődleges kezdeményezések visszavonása után összefogott Ignazio La Russa és Guido Crosetto politikusokkal egy Monti-ellenes politika kialakításának érdekében, kérve a párton belüli megújulást és kritizálva Silvio Berlusconi vezetői tevékenységét.

Az Olasz Testvérektől napjainkig

2012. decemberében Meloni, La Russa és Crosetto új politikai mozgalmat hozott létre, az Olasz Testvéreket (FdI), amelynek neve az olasz nemzeti himnusz szavaiból származik. A párt a 2013. februári általános választásokon Berlusconi jobboldali koalíciójának volt a része, és a szavazatok 2,0 százalékát, ezáltal 9 mandátumot szerzett. Melonit újra megválasztották a lombardiai képviselőházba, majd kinevezték a párt képviselőházi vezetőjének.

Ezt a tisztséget 2014-ig töltötte be, amikor is lemondott, hogy teljes mértékben pártjára tudjon koncentrálni.

Nem sokkal később Fabio Rampelli párttársa is követte őt.

Giorgia Meloni, kezében az Il Tempo című olasz hírlap egyik számával, 2019. december 31-én. Kép forrás: Giorgia Meloni Facebook oldala

2014 márciusában a párt elnöke lett, és bár áprilisban az európai parlamenti választásokra az Olasz Testvérek vezetőjeként mind az öt választókerületben jelölték, pártja csupán a szavazatok 3,7 százalékát szerezte meg, vagyis nem lépte át a 4 százalékos küszöböt.

Nem válhatott tehát EP-képviselővé annak ellenére, hogy 348 700 szavazatot kapott.

Pártvezetőként úgy döntött, hogy szövetségre lép a Matteo Salvinivel és az (akkor még) Északi Liga (Lega Nord) párttal. Számos politikai kampányt indítottak együtt Matteo Renzi baloldali kormányával szemben, így helyezve az Olasz Testvéreket euroszkeptikus-populista pozícióba.

Az Olasz Testvérek 2017. december 2–3-án, Triesztben tartott kongresszusán Melonit újraválasztották a párt elnökének, megújították a párt emblémáját, továbbá csatlakozott hozzájuk Daniela Santanchè jobboldali politikus.

A 2018. évi általános választásokon az Olasz Testvérek a jobboldali koalíció részeként vett részt, Berlusconi Hajrá Olaszországa, Salvini Ligája és Raffaele Fitto Minket Olaszországgal (Noi con l’Italia) formációja mellett.

Meloni pártja a szavazatok 4,4 százalékát szerezte meg, ezzel a 2013-ban elnyert helyek több mint háromszorosához jutott.

A Latina választókerületben elért 41 százalékkal a politikust a Képviselőházba is beválasztották. A jobbközép szövetség, amelyben a Liga vált a fő politikai erővé, számos helyet nyert a parlamentben, azonban egyetlen képviselőcsoport sem szerzett egyértelmű többséget, aminek eredményeként függő parlament (úgynevezett „hung parliament”) jött létre.

LMBTQ elleni harcos

2016. január 30-án részt vett a Családi Napon, az LMBTQ-jogok elleni demonstráción, amely a Cirinnà-törvény ellen szólt. Ugyanezen a Családi Napon Meloni bejelentette, hogy kisbabát vár; lánya, Ginevra szeptember 16-án született.


A híres
nagygyűlés

2019. október 19-én Rómában több százezer olasz tüntetett a Giuseppe Conté vezette baloldali kormány és annak bevándorláspárti  intézkedései ellen. Az új olasz kormánykoalíció elfogadottsága roppant alacsony, politikusaik népszerűsége pedig messze elmarad Salviniétól.

Jelenleg főként az nem tetszik a választóknak, hogy a két baloldali párt a választók megkerülésével kötött egyességet a hatalom érdekében, miközben az utóbbi években mindenki érzékelte a két párt közötti gyalázkodást. A kikötők megnyitásával a baloldali olasz kormány megalakulása után újabb veszélyt idézett elő nemcsak Olaszország, hanem az egész kontinens számára – nyilatkozta lapunknak korábban Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője.

A demonstráción Silvio Berlusconi mellett Giorgia Meloni is részt vett, a főváros szinte teljesen lebénult a tömegtől.

Október 23-án Meloni a római-magyar nagykövetségen tartott megemlékezésen nyilatkozva elmondta, az 1956-os forradalom mérföldkőnek számít az európai szabadság megteremtésében. Kiemelte, hogy a berlini fal – idén 30. évfordulójához érkezett – leomlásához a magyar 1956, a prágai 1968, a lengyel Szolidaritás és Szent II. János Pál pápa is hozzájárult.

„Mi nagyon sokkal tartozunk azoknak a magyar fiataloknak, akik feláldozták magukat 1956-ban. Megtanították, hogy a szabadság és a nemzeti szuverenitás nem hullik mindig az ölünkbe. Meg kell érte küzdeni foggal-körömmel, áldozatot kell hozni érte, miként a múltban, úgy ma is”

– mondta az FdI elnöke.

Két ország, egy irány

Meloni a megemlékezésen elmondta, az olasz jobboldali fiatalok pesti srácokról szóló dalon nőttek fel – ezt énekelték el Orbán Viktornak, amikor a magyar miniszterelnök szeptemberben az FdI római találkozóján vendégeskedett.

,,Salvini ideje nemsokára eljöhet”

Salvini ideje nemsokára eljöhet, Orbán Viktor pedig egyértelműen támogatja az olasz politikust és a jobboldali koalíciót. Meloni elmondta, egyre jobban érezhető a szabadságvágy az olaszok körében is, akiktől a jelenlegi „bársonyszékhez és hatalomhoz” tapadó kormány megtagadta a választási jogot. Giorgia Meloni szerint az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) kormánya nem tart sokáig, „​​​​​​​rövid időn belül ismét, szabad választások révén, az olasz nemzetnek olyan kormányt adhatunk, amely a lakosság érdekeit képviseli”.

Nő, anya és keresztény

„Giorgia vagyok, nő, anya és keresztény!”

nyilatkozta magáról Meloni, amely mondat az olasz közösségi oldalak egyik legismételtebb és legutánzottabb jelszavává vált; szavaival főként a fiatalokat sikerült megszólítania az olasz politikusnőnek.

Giorgia Meloni és kislánya, 2019. december 25-én. Kép forrása: Giorgia Meloni Facebook oldala

Egy Magyar Hírlapban megjelent cikkből kiderül, a Libero című olasz jobboldali napilap „kiváló maratoni futónak” nevezte Melonit, rámutatva, hogy a „rövidtávon” rekordokat döntő

Salvini mellett Meloni lassabban, de hosszabb távon teljesít igazán.

Az újság kiemelte, hogy Salvini majdnem félév alatt megkétszerezte pártja támogatottságát, de azóta stabilan 32 százalék körül maradt és nem tudott tovább erősödni. Klaus Davi kommunikációs szakember úgy vélte, a nemzetközi politikában tévedéseket is elkövető Salvinivel szemben Meloni sokkal óvatosabb, nem vét hibákat, következetesebb és intézményesebb politikát követ, visszafogottabban használja a közösségi médiát, radikálisabb politikát hirdet Salvininél, de vele ellentétben kerüli a kényesebb témákat.

Meloni és Salvini olyan szövetségesek, akik keresik és kerülik is egymást – vélte a baloldali La Repubblica.

Kíváncsian várjuk, mit tartogat 2020 nemcsak Olaszország, de az európai jobboldali pártok és tömörülések számára is.

Kiemelt kép forrása a Facebook, Giorgia Meloni hivatalos oldala. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre