,,Salvini ideje nemsokára eljöhet”

Ezen a hétvégén került megrendezésre az Atreju elnevezésű jobboldali rendezvény Rómában, melyen Giorgia Meloni, a Fratelli d'Italia (Olasz Testvérek) párt elnökének meghívására Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott Az emberek és a népek Európája témakörében. Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője a Vasárnap.hu-nak beszélt arról, hogyan is állnak az erőviszonyok Olaszországban, mire számíthatunk az elkövetkező időben.

Az Atreju a Fratelli d’Italia – azóta már megszűnt – ifjúsági tagozatának országos politikai, kulturális találkozójaként született 1998-ban, melyet azóta minden évben megtartanak. Orbán Viktor miniszterelnök részvétele a rendezvényen jelzés értékű, azt mutatja, Magyarország támogatja Matteo Salvini bevándorlásellenes politikáját és törekvéseit. A Fidesz elnöke emellett külön tárgyalást is folytat majd az FdI párt elnökével Rómában – közölte a látogatás kapcsán Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. 

Mint ismeretes, augusztusban Olaszországban bevándorláspárti koalíció került hatalomra, melynek első dolga a kikötők megnyitása volt az illegális bevándorlók előtt.

Jelenlegi tervük, hogy ezeket a menekülteket kötelező kvótával Európában osszák szét,

melyet többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is határozottan visszautasított. Eközben, ahogyan azt az Origo megírta, az olasz lakosok 48 százaléka nem bízik a hatalmon lévő baloldali kormányban, a jobboldali Matteo Salvini és pártja, a Liga népszerűsége azonban szárnyal. 

Salvini azért került ellenzékbe, mert augusztusban felbontotta a koalíciót az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), és előrehozott választásokat kezdeményezett. Az M5S az esetleges választástól való félelmében esküdt ellenségével, a bevándorláspárti Demokrata Párttal új baloldali kormányt alakított, azonban éppen az illegális bevándorlók befogadása következtében eddig nem igazán nyerték el a lakosság tetszését. Támogatottságuk egyre csak zuhan és egyre világosabbá válik, ha a jobboldali pártok egy előrehozott választáson összefognának, akkor közel 50 százalékos támogatottsággal rendelkeznének, ez pedig stabil többséget jelentene a bevándorláspárti blokkal szemben. 

Az új baloldali-bevándorláspárti olasz kormánykoalíció elfogadottsága tehát roppant alacsony, politikusaik népszerűsége pedig messze elmarad Salviniétól.

Főként az nem tetszik a választóknak, hogy a két baloldali párt a választók megkerülésével kötött egyességet a hatalom érdekében, miközben az utóbbi években mindenki érzékelte a két párt közötti gyalázkodást. A kikötők megnyitásával a baloldali olasz kormány megalakulása után újabb veszélyt idézett elő nemcsak Olaszország, hanem az egész kontinens szempontjából.

Illegális bevándorlók az olasz partok közelében. MTI/EPA/SEA-EYE/Fabian Heinz

A témában Tóth Eriket, a Nézőpont Intézet elemzőjét kérdeztük, aki szerint Matteo Salvini számára egyetlen politikai megoldás létezik most arra, hogy belátható időn belül átvegye a balliberális olasz pártoktól a stafétát.

Ugyanis Olaszországban akkor sem jellemző, hogy egy-egy kabinet a mandátumának legalább felét kitöltse, amikor a bel-és külpolitikai környezete és politikai klíma nyugodt.

Az elemző rámutatott, a mostani helyzetben sem az olasz csizma berkein belül, sem azon kívül nincs nyugodtság. A migrációs válság hatásait eddig korlátozni próbáló Salvini-féle szakpolitika háttérbe szorult, amely az olasz közvéleményt egy az egyben a Liga irányába tolhatja.

Ezáltal a baloldaliak győzelme kérészéletű lehet, a következő 12 hónapban sem közjogi, sem politikai értelemben nincs garancia arra, hogy ne legyenek előrehozott választások az olaszoknál.

A politikatörténeti minták pedig egyértelműen azt jelzik előre, hogy Salvini ideje nemsokára eljöhet, ha elég türelmes hozzá. Utóbbira Orbán Viktor miniszterelnök is felhívta már Salvini figyelmét, a szombati miniszterelnöki vizit részben erről is szólhatott – világított rá Tóth Erik.

Címlapfotó: MTI/AP/Luca Bruno

Iratkozzon fel hírlevelünkre