Salvini: a baloldal csak újabb és újabb adók bevezetéséhez ért

Az olasz baloldal egyre jobban fél, mert elveszítette az egykor általa képviselt társadalmi osztályokat Matteo Salvini szerint. A jobboldali koalíciót vezető, ellenzéki Liga párt vezére azt ígérte az észak-olaszországi Maranellóban tartott egyik kampányzáró eseményen, hogy kormányváltás jöhet a január 26-i tartományi választások után.

Matteo Salvini minél nagyobb részvételre buzdította Emilia Romagna régió lakosságát az egy hét múlva esedékes választásokon. Emlékeztetett, hogy hetven év óta először a Liga vezette jobbközépnek lehetősége van megszerezni a tartományt az eddig azt vezető baloldaltól.

A Liga elnöke a maranellói Enzo Ferrari Múzeummal szomszédos téren, ahol több ezren hallgatták szavait hangsúlyozta, tudja, hogy nem szabad a felmérésekről beszélni, de pártja vezet, és ezt a választást is megnyeri.

Mint mondta, a január 26-i választás másnapján elküldi a “felmondólevelet” a Giuseppe Conte, Luigi Di Maio és Nicola Zingaretti hármas vezette kormánynak. 

Matteo Salvini beszédében kifejtette, hogy a baloldal egyre jobban fél hatalma elvesztésétől, és ezért kirekesztő, támadó, gyűlöletkeltő magatartással reagál. Hangsúlyozta: ma már a jobboldal áll a nép mellett. A választási kampányát ellenző Hering-mozgalomra utalva megjegyezte, a mai baloldaliak a Bella Ciao egykori partizándalt éneklik, miközben a legdrágább óra van a csuklójukon. Álláspontja szerint a mezőgazdaságban, gyárakban dolgozókat a baloldal képviselte egészen addig, amíg az üzemi tanácsokból át nem ültek a bankok igazgató tanácsaiba.

Ma a volt olasz kommunista párt egykori főtitkára, Enrico Berlinguer, sőt Don Camillo és Peppone (a Don Camillo és a tiszteletreméltó Peppone című film két főszereplője) is a Ligára szavazna, mi vagyunk a jövő, a baloldali Demokrata Párt (PD) a múltban maradt – jelentette ki Matteo Salvini.

Szavai szerint a baloldal egy dolgot tud “jól” csinálni: újabb és újabb adókat bevezetni. Ha ez így folytatódik, még a balkonok árnyékát is megadóztatják.

Salvini a baloldali értelmiségnek is üzent, hangoztatva, hogy nem az elolvasott könyvek száma számít, hanem az, ki mit olvas: ő a népek szabadságát hirdető szerzők olvasását javasolja.

Ami parlamenti mentelmi joga esetleges megvonását illeti, Matteo Salvini kijelentette, állítsák nyugodtan bíróság elé, de jó nagy bírósági termet szerezzenek, mivel az egész olasz nép vele megy.

A felsőház mentelmi bizottságának január 20-án kell döntenie, támogatja-e vagy sem Salvini mentelmi jogának megvonását. Az ügy az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajóját érinti: a volt belügyminiszter tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte a hajó fedélzetén az olaszországi partokra érkezett migránsok leszállását, és ezért ügyészségi eljárás indult ellene.

A választások előtti utolsó nyilvános felmérések szerint a PD-nek minimális előnye van a jobboldallal szemben.  Január 26-án a majdnem kétmilliós, déli Calabria tartomány is új elnököt választ. Itt teljes csendben zajlik a kampány, mivel biztosnak tűnik a jobboldali jelölt győzelme. Ezért számít még nagyobb tétnek Emilia Romagna megszerzése.

Forrás: MTI

Kiemelt képünkön: Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Liga pártszövetség vezetője sajtótájékoztatót tart az európai parlamenti választások után Milánóban 2019. május 27-én.
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Daniel Dal Zennaro

Iratkozzon fel hírlevelünkre