Felháborodást keltett Kuvaitban egy teológiai központ megnyitása

Számos kuvaiti közszereplő és értelmiségi nyilvánította ki tiltakozását az öböl-menti országban létesített keresztény kollégium ellen. A tiltakozók az intézmény engedélyének visszavonását követelik – közölte Copts Today.

 

Ortodox papok és szerzetesek számára létrehozott keresztény teológiai központ megnyitására készülnek Kuvaitban.

A keresztény kollégium felszentelését Anwa Antonius, Jeruzsálem és a Közel-Kelet püspöke fogja celebrálni, amire Egyiptomból is érkeznek egyházi vezetők.

A bejelentést követően vita alakult ki a kuvaitiak között. Néhányan üdvözölték a lépést, ami szerintük megerősíti a vallásszabadságot az arab monarchiában, mások azonban élesen bírálták a keresztény intézmény létrejöttét és jogi lépésekkel fenyegetőznek.

Dr. Duwim Al-Muwaziri ügyvéd kijelentette, hogy megteszi a jogi lépéseket, ha az intézmény megnyitásra kerül. A sharía jogtudomány doktora  szerint a keresztény központ ellentmond az iszlám vallásnak.

Mohamed Al-Bannaq közismert mérnök az ország tisztviselőihez intézett figyelmeztetést, miszerint az ő dolguk lenne megakadályozni a koptok terjeszkedését.

„Elegendő templom van a kuvaiti keresztényeknek. Az állam vallása az iszlám, ezért nincs helye a keresztény kollégiumnak!”

– nyilatkozta a kuvaiti mérnök.

Ezzel szemben emberjogi aktivisták üdvözölték a megnyitás hírét. Hadeel Bou Qurais aktivista szerint ez az első lépés ahhoz, hogy tiszteletben tartsák az emberek alapvető jogait és a vallásszabadságot – idézte a Linga.org.

 Az emberjogokért és a nők egyenjogúságért küzdő Fatima Cruz Al-Ajmii közösségi oldalán cinikusan írta, 

„egyesek azt hiszik csak az ő vallásuk létezik Kuvait földjén.”

Kuvait még mindig a nyitottabb öböl-menti arab országok közé tartozik. Az országban hivatalosan pár száz keresztény él, akik állampolgársággal és majdnem teljes jogokkal rendelkeznek. Viszont több ezer, főként kopt és délkelet-ázsiai keresztény vendégmunkás tartózkodik az arab országban, akiknek korlátozzák az alapvető jogait.

 

Címlapképünk forrása a coptstoday.com.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre