A halhatatlan író, aki színdarabjaival egyszerűen ujja köré csavarta közönségét

Molnár Ferencet joggal tartják hazánk egyik legkedveltebb színdarabírójának, hiszen remekműveivel ma is szinte bármelyik színházban találkozhatunk. Az íróra születése napján a legszebb műveivel, színdarabjaival emlékezünk.

Molnár Ferenc, hazánk egyik legismertebb színházi szerzője 1878. január 12-én született. Az író megújította színdarabok műfaját és vígjátékai a szórakoztatás mellett az emberi lélek mélységeit is kutatják. Alkotásai nemcsak itthon, de külföldön is nagy sikert arattak, a világ nagyon sok országában díjazták Molnár Ferenc kizárólag rá jellemző, eredeti stílusát.  Az író mindenkinél jobban értette és érezte, hogyan, mivel lehet hatni a közönségre, műveit ráadásul formai tökély és cselekményvezetés tette és eszi mindmáig lebilincselőbb élménnyé. Nem véletlen, hogy időtlen darabjait ma is előszeretettel viszik színre a színházak. Ezekből ajánlunk most párat!

A Pál utcai fiúk

Mindenkinek ismerősek a „gittegylet” és az „einstand” kifejezések, amiket a hétköznapokban is annyiszor kerülnek elő. Molnár egyik legnépszerűbb regényét, az 1906-os Pál utcai fiúkat a Vígszínházban is megnézhetjük. A Marton László rendezte darabot Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián álmodta színpadra. A főbb szerepekben Fesztbaum Béla, Vecsei H. Miklós, Wunderlich József és Józan László láthatók.

A Pál utcai fiúk szobra / Forrás: Wikipédia

A Dés-Geszti alkotópáros egyik leghíresebb dala az előadásban, a Mi vagyunk a Grund hamar ikonikussá vált a hazai színházi világban. Iskolások ezrei dúdolják a szünetekben az előadás zenéjét, és A Pál utcai fiúk miatt fiatalok versengenek a színházjegyekért.

Liliom

Tavaly mutatták be a Vígszínházban ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében a Liliomot, amely egy csirkefogó és egy tiszta szívű lány szerelmét tárja elénk. Ezt a darabot Molnár annak idején a volt feleségének írta, akire a heves természetű író nem egyszer kezet is emelt – ahogyan azt Liliom is teszi Julikával. Az előadás 1909-ben megbukott a pesti Vígszínházban, az elszenvedett kudarc miatt Molnár idegösszeomlást kapott és egy éven át szanatóriumban kezelték. A darab Berlinben azonban elsöprő sikert aratott. A magyar színházirodalom egyik legszebb, leginkább szívszorító történetének főszerepeit Szilágyi Csenge és Hajduk Károly játsszák.

Liliom a Vígszínházban / Fotó: Vasarnap.hu

A testőr

A Pesti színházban A testőrt 2015-ben mutatták be Eszenyi Enikő és Stohl András főszereplésével. Az ünnepelt színészházaspár rövid ideje tartó házasságuk után máris kétségekbe ütközik – A Színész elpanaszolja A Kritikusnak abbéli félelmét, hogy felesége, A Színésznő máris elunta őt. A frappáns és egyben bizarr megoldása a férjnek az, hogy testőrnek öltözve hevesen udvarolni kezd saját feleségének, próbára téve ezzel az asszony hűségét.

A doktor úr

A Vígszínház élen jár a Molnár-darabok repertoáron tartása terén, idén a februári bemutatójuk is az írót jegyzi. A doktor úr főszerepében Fesztbaum Béla lesz látható, mellette Dínó Benjámin, Szántó Balázs és Józan László lépnek színpadra. Molnár ezzel a darabbal mutatkozott be a Vígszínházban, amely pályáján számára az első sikert jelentette.

Riviéra

A Belvárosi Színházban 2019-ben mutatták be a kevésbé ismert Riviérát Benedek Miklós rendezésében. A történetben a milliomos Casella a fényűző Riviéra ígéretével csábítja régi barátjának szerelmét, a szép Lujzát. De miben rejlik a boldogság kulcsa? Sikeresnek kell lenni az életben, vagy inkább tisztességesnek? Ezeket a kérdéseket feszegeti Molnár darabja, amelyben a főbb szerepekben Kovács Patríciát, Szabó Kimmel Tamást és Schruff Milánt láthatja a közönség.

Riviéra a Belvárosi Színházban/ Fotó: Vasarnap.hu

Delila

Stohl Andrást egy másik Molnár darabban is láthatjuk, méghozzá a Centrál Színházban a Delila című előadásban. A Puskás Tamás rendezte Delilát a női cselszövés mozgatja, amelyben Stohl mellett Balsai Móni és Trokán Nóra is feltűnik.

A hattyú

Az Örkény színházban 2018-ban állították színpadra A hattyú című komédiát, amelyben egy letaszított dinasztia feje próbálja visszajuttatni családját a hatalomba, és ennek érdekében bármire képes. Ebből a Molnár-darabból sem hiányozhatnak a kifogyhatatlan asszonyi fortélyok. Polgár Csaba rendezésében a főbb szerepekben Csákányi Eszter, Takács Nóra Diána és Mácsai Pál látható.

Kiemelt képünk: Riviéra a Belvárosi Színházban/ Vasarnap.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre