Indul az erős magyar közösségek éve tematikus programsorozat

Az idei év a közösségépítés éve a nemzetpolitikában. A kormány kiemelt célja a külhoni magyar közösségek szülőföldön való boldogulásának segítése, ezért idén is folytatjuk a határon túli családok támogatását és a magyar közösségek gazdasági megerősítését. A megvalósuló programok mindegyikében kiemelt figyelmet kap az ifjúság, a fiatal nemzedék – áll a Miniszterelnökség közleményében.

Tájékoztatásuk szerint 2020-ban elindul az erős magyar közösségek éve tematikus programsorozat. A program célja, hogy bemutassa a magyar nemzet elmúlt száz évben elért közös eredményeit, a világszínvonalú sikerektől és a kisközösségi eredményekig, olyan magyar közösségeket állítva a középpontba a Kárpát-medence és a világ minden tájáról, amelyek példaként szolgálhatnak az összmagyarság számára.

Mint írják: a határon túli magyarság idén is számíthat a régiós gazdaságfejlesztési programok támogatásaira. A Vajdaságban úttörő jelleggel tavaly elindított, a külhoni magyarság gazdasági megerősítését szolgáló nagyvállalkozói mentorképzést pedig a többi határon túli magyar régióra is kiterjesztjük az idei évben.

Folytatódik a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program is, ennek köszönhetően mintegy 110 új óvoda és bölcsőde épül és több mint 700 intézmény újul meg szerte a Kárpát-medencében.

A Határtalanul! program keretében a 2019/2020-as tanévben több mint 101 000 magyarországi iskolás kap lehetőséget, hogy a határon túli magyar területekre utazzon és megismerkedjen a külhoni magyar közösségekkel.

Megduplázott keretösszeggel valósul meg a magyar kultúráért és oktatásért című pályázati felhívás, amely az ifjúsági és cserkész közösségek, a diaszpóra, valamint a testvértelepülési kapcsolatok támogatást célzó pályázatokkal együtt az idei esztendőben is több ezer külhoni magyar szervezet programjainak megvalósulását teszi lehetővé.

Folytatódik a diaszpórában és szórványban élő magyarság identitásának megerősítését célzó Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor Program is, amelyek keretében idén is több mint 200 ösztöndíjas segíti a magyar közösségek megmaradását a világ minden táján – sorolja a közlemény.

A 2019-ben megduplázott keretösszegű kárpátaljai szociális programcsomagnak köszönhetően idén is jelentős anyagi támogatásban részesül a jelenleg legnehezebb helyzetben lévő nemzetrész, a kárpátaljai magyar közösség – hangsúlyozza a Miniszterelnökség, hozzátéve, hogy továbbra is kiemelt támogatásra számíthatnak a külhoni magyarság megmaradását szolgáló oktatási és kulturális intézmények. Célunk, hogy az anyanyelvi oktatás lehetősége továbbra is minden régióban biztosítva legyen a határon túli magyarság számára a bölcsődétől az egyetemig.

MTI – Fotó: pixabay.com