Nem élhetnek biztonságban az iraki keresztények az iszlám törvények miatt

„Az Egyesült Államok és Irán között a napokban kiéleződött helyzet újból fokozott aggodalommal tölti el a térségben lakó keresztényeket” – nyilatkozta Bashar Warda, Erbíl káld katolikus érseke a Szükséget Szenvedő Egyház pápai katolikus segélyszervezetnek.

„Az iraki keresztények száma 2003 óta 90 százalékkal csökkent, jelentős részük 2014-től kezdve az Iszlám Állam terrorizmusa miatt hagyta el az országot. Most egy újabb exodustól tarthatunk a kirobbant válság miatt” –  nyilatkozta a káld főpap a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet térségben tartózkodó tudósítójának.

„Ez a mi hazánk és nem akarunk elmenni innen” –  hangsúlyozta Bashar Warda, Erbíl káld katolikus érseke.

„Ám ahhoz, hogy itt maradjunk, szükségünk van a nemzetközi közösség támogatására. Ebben a különlegesen kényes helyzetben a keresztények és a jazidik kiváltképp is veszélynek vannak kitéve, bárki is gyakorolja a hatalmat – nyilatkozta az erbíli érsek.

Bashar Warda szerint nincs egyenlőség a nem muszlimok számára, akik az iszlám törvény alatt élnek –  adta hírül a Vaticanews. Mint mondta, 

„megtorlástól tartunk, mert könnyű célpont vagyunk és nagyon valószínű, hogy büntetlenek maradnak azok, akik megtámadnak bennünket”.

Bashar Warda káld érsek felhívással fordul a nemzetközi közösséghez, hogy „saját befolyását latba vetve járjon közben a két ország közötti feszültség enyhítéséért”.

Végül annak az óhajának adott hangot, hogy „a térségben uralkodó nehéz helyzet ellenére, kívánatosnak tartja Ferenc pápa látogatását Irakban. Erre biztosan sor kerül, még ha nem is tudjuk, hogy mikor. Hagyjuk ezt az imádságra és a Szentlélek akaratára, és bízzunk tovább Jézusban!” – fogalmazott a főpásztor.

 

Kiemelt képünk forrása a Facebook.

Iratkozzon fel hírlevelünkre